Producătorii din sectorul agroalimentar pot aplica la un nou program prin care să-și sporească capacitățile de export ale companiilor, susținut de SUA
-
03 Februarie 2021 13:29
Producătorii din sectorul agroalimentar pot aplica, de astăzi, la un nou program prin care să-și sporească capacitățile de export ale companiilor. Acesta este implementat de către Camera de Comerț și Industrie cu susținerea Programului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională “Agricultură Performantă în Moldova”. În cadrul proiectului, participanții vor beneficia de instruiri din partea experților, de servicii de mentorat și vizite de studiu în UE.
La program pot să participe companiile specializate în produse ecologice și organice, produse apicole, fructe și legume în stare proaspătă și procesate, precum și companiile vitivinicole. Programul va dura până la sfârșitul lunii noiembrie și are drept scop sporirea cunoștințelor teoretice, capacităților și abilităților practice ale personalului implicat în activități de marketing și export a produselor agroalimentare cu valoare adăugată înaltă, a precizat vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie, Mihai Bâlba.
Proiectul îți propune să instruiască reprezentanți ai 50 de întreprinderi mici și mijlocii, gospodării țărănești active din sectorul agroalimentar. Aceștia pot fi responsabilii de export. Ei vor fi selectați în baza unui chestionar care a fost, deja, elaborat și remis unor companii și vor participa la diferite componente de instruiri. Vom avea posibilitatea să împărtășim din experiența companiilor din Austria, inclusiv, să găsim parteneri de desfacere pentru produsele fabricate în țara noastră.
Pentru a reuși penetrarea pe piața externă, companiile moldovenești trebuie în continuare să investească în calitatea produselor, a declarat directorul Misiunii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în Moldova, Scott Hocklander.
Moldova este tot mai des recunoscută ca o sursă de produse de calitate înaltă în Uniunea Europeană și USAID se angajează să ajute la continuarea acestei tendințe. Pentru a ne asigura că Moldova poate să concureze la același nivel cu competitorii săi, întreprinderile din Moldova trebuie să continue să obțină cea mai înaltă calitate a produselor împreună cu cea mai înaltă calitate a serviciilor.
Un avantaj al programului, a remarcat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, este că producătorii își vor putea promova produsele prin intermediul Rețelei Europene a Întreprinderilor.
Sunt convins că buna implementare a proiectului va contribui la dezvoltarea unui sector agricol performant prin sporirea cunoștințelor teoretice, capacităților și abilităților practice aferente exporturilor produselor agroalimentare cu valoare adăugată înaltă.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, anul trecut exporturile de mărfuri au însumat peste 2 miliarde 200 de milioane de dolari, cu 11% mai puțin comparativ cu anul 2019. Aproape 70 la sută volumul total a fost exportat către țările din Uniunea Europeană. Fructele și legumele reprezintă 12 la sută mărfurile destinate pentru export.