Producătorii din Republica Moldova își vor putea promova fructele prin intermediul unor tururi virtuale

  • 18 Noiembrie 2020 13:06
Producătorii din Republica Moldova își vor putea promova fructele prin intermediul unor tururi virtuale

Producătorii din Republica Moldova își vor putea promova fructele prin intermediul unor tururi virtuale. Acestea au fost create grație suportului oferit de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul programului „Agricultură performantă în Moldova”. Noul instrument digital este o soluție pentru producători autohtoni de a fi vizibili și oferă posibilitatea de a crea noi parteneriate de colaborare în condițiile pandemiei de COVID-19.

Prin intermediul tururilor virtuale „Cunoaște-ți producătorul” potențialii cumpărători pot vedea online livada în care sunt crescute fructele, cum sunt îngrijite și depozitate după recoltare.

Șeful misiunii USAID în Republica Moldova, Scott Hocklander, consideră că aceste tururi vor ajuta producătorii de fructe din Republica Moldova să găsească mai ușor noi piețe de desfacere în condițiile pandemiei de COVID-19 care a afectat exporturile în acest an.

Făcând un pas în această tehnologie virtuală cumpărătorii vor vedea că fructele din Moldova sunt de calitate înaltă la preț competitiv. Aceste soluții digitale sunt foarte bune în această perioadă de pandemie și aceste noi moduri de a face afaceri vor ajuta Moldova să aibă succes, a subliniat șeful misiunii USAID în Republica Moldova, Scott Hocklander.

În cadrul programul au fost create până acum 11 tururi virtuale. Directorul executiv al Asociației “Moldova – Fruct”, Iurie Fală, susține că și alți producători urmează să participe în cadrul proiectului.

Însăși producerea tururilor durează începând de la înflorirea pomilor și până la recoltare și depozitare. Este un proces lung și necesită efort foarte profesionist și mă bucur că am avut posibilitate să angajăm profesioniști care au putut să redea realitatea fructelor moldovenești, să o transpună într-un tur virtual care oferă posibilitatea la distanța de un clic să se teleporteze în livadă, în depozitul frigorific, să vadă oamenii care cu grijă produc și pot să exporte fructe de o calitate foarte bună care să facă față preferințelor oricărui consumator.

Printre beneficiarii proiectului este și producătorul de cireșe, Mariana Pâslaru, din Ustia, Dubăsari, care deține o livadă de 50 de hectare. Din cauza pandemiei de COVID-19 nu a putut participa la expoziții și târguri internaționale. Ea salută lansarea tururilor virtuale pentru potențialii cumpărători.

A fost un an puțin spus dificil. Prima ce ne-a venit în gând a fost întrebarea: Ce vom face? Cum ne vom promova? A fost ca o mână de ajutor din partea Asociației Moldova- Fruct și Programul USAID Agricultură performantă că ni s-a întins mână și ni s-a spus: vă facem un tur virtual. Evident, am acceptat cu cea mai mare plăcere. Vă spun sincer, este o soluție. Este o soluție extraordinară în primul rând pentru a oferi informație pe care noi nu o putem comunica. Anterior, noi mereu primeam oaspeți, mergeam la expoziții, ne promovam, vorbeam, discutam. Acum nu am avut această posibilitate, iar acest tur ne oferă această oportunitate.

Grație asistenței oferite în cadrul programului USAID Agricultură performantă în Moldova”, peste 220 de producători din Republica Moldova au putut participa în ultimii patru ani la expoziții internaționale care le-au adus parteneriate noi în diferite țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău