Producătorii de vin din R.Moldova, România și Bulgaria se reunesc în teleconferință - punctul culminant al proiectul „WINET”

  • 16 Septembrie 2021 13:40
Producătorii de vin din R.Moldova, România și Bulgaria se reunesc în teleconferință - punctul culminant al proiectul „WINET”

„Frontiere comune. Soluții comune” – sub acest generic producătorii de vin din Republica Moldova, România și Bulgaria se reunesc în teleconferință, astăzi și mâine, pentru a discuta totul ce ține de industria vinului în scopul de a-și coordona efortul de a face vin mai mult și mai bun, dar și de a a-l prezenta destoinic pe piețele lumii, transmite IPN.

Teleconferința este punctul culminant al proiectul „WINET”. Trade and Innovation in the Wine Industry”, inițiat acum un an de Agenția Invest Moldova, cu sprijinul financiar al UE și participarea Programului de cooperare transfrontașieră la Marea Neagră.

Principalul obiectiv al proiectului este promovarea comerțului și a colaborării dintre membrii săi din cele trei țări participante. În cadrul teleconferinței de două zile, diferiți vorbitori internaționali, de top din industria vitivinicolă, se vor referi la cooperarea în marketingul vitivinicol pentru regiunea Bazinul Mării Negre. Își vor spune experiența din diferite piețe ale vinului. Vor discuta despre controlul calității sub aspectul sarcinilor interne și internaționale, despre implementarea digitalizării în industria vitivinicolă.

Victor Iordache, vicedirector Invest Moldova, a menționat că exportul vinului este o sursă importantă a bugetului Republicii Moldova. „Doar 11 la sută constituie consumul intern, restul e destinat exportului, care cuprinde 56 de țări. Tendința este de a crește cifra vinurilor îmbuteliate, de a reduce livrările în vrac”.

Circa 100 de producători din cele trei țări deja au convenit să coopereze în cadrul proiectului, s-a menționat în cadrul ședinței de inaugurare a evenimentului, la care au participat ambasadorii Daniel Ioniță (România) și Evgueni Stoytchev (Bulgaria), ministrul agriculturii, Viorel Gherciu, reprezentantul misiunii UE în Republica Moldova, Gintautas Baranauskas, și alții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău