Producătorii de mere examinează noi strategii de export al recoltei din 2023

  • 05 Septembrie 2023 10:52
Producătorii de mere examinează noi strategii de export al recoltei din 2023

Producătorii de mere din R. Moldova își ajustează strategiile de vânzări ale recoltei din acest an. O serie de ateliere privind sezonul de marketing pentru recolta de mere 2023 și tacticile de valorificare a oportunităților de piață au fost organizate în mai multe regiuni ale țării, transmite MOLDPRES.

Cu mici întârzieri a început sezonul de recoltare a soiurilor timpurii de mere, urmând recoltarea soiurilor târzii până în luna noiembrie. Specialiștii Asociației Moldova Fruct prognozează în anul curent o recoltă de mere de circa 548 de mii de tone, cu 23% mai mult față de 2022, dar cu 4% mai puțin în raport cu media din ultimii 5 ani. Se estimează că merele de soiul Idared vor constitui 19% din recolta prognozată, Golden – de asemenea 19%, Gala – 13, Florina – 7, Granny Smith – 6%.

Prognoza recoltei de mere este una optimistă, în pofida faptului că în 2022-2023 au fost defrișate aproximativ 2 mii de hectare de livezi de măr, în special soiurile de vară și livezile neproductive, în schimb s-au plantat 305 hectare de livezi de măr intensive și super-intensive. Astfel, în prezent suprafața livezilor de măr în Republica Moldova este de circa 49,2 mii ha, dintre care 45,8 mii ha fiind livezi pe rod.  

„Anticipăm anumite probleme cauzate de schimbările climatice caracterizate de temperaturi extrem de înalte pe parcursul zilei și nopții, lipsa de precipitații, înghețuri primăvara devreme, sau grindina pe parcursul verii. Aceste devieri climatice ar putea întârzia recoltarea merelor cu până la 10 zile, dar și vor provoca colorarea neuniformă a fructelor, arsuri ale lor în livezile neprotejate cu plasă antigrindină, diametrul mic al fructelor”, spune Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct.

„Pentru sezonul de vânzări 2023-2024 recomandăm producătorilor și exportatorilor moldoveni să se orienteze spre piețele Golfului Piersic în lunile august-aprilie, piața Indiei pentru perioada decembrie-mai, piața României, ca și cea locală, pentru perioada ianuarie-mai. Există posibilități de a câștiga interesul consumatorilor de mere din Țările Nordice, dar și Marea Britanie, ținând cont de interesul lor față de statele furnizoare non-UE și de cererile directe, parvenite din partea importatorilor urmare a Brexit, dacă punem accent pe calitate, nivel minim de reziduuri, certificări internaționale care confirmă siguranța produselor”, estimează Tatiana Burcă, consultant marketing în proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.  

Războiul început de Rusia împotriva Ucrainei a afectat dramatic exportul de mere din R. Moldova, care era concentrat spre piața din est. Urmare a eforturilor exportatorilor și asistenței partenerilor de dezvoltare, în sezonul de vânzări 2022/23 (recolta anului 2022), țara noastră a reușit să efectueze exporturi de circa 122 de mii de tone de mere, reducând cota exporturilor către piața Uniunii Economice Eurasiatice la 80% de la 99% atestat în sezonul 2021/22.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău