Producătorii avicoli din R.Moldova mai au o șansă să ajungă pe piața UE, dacă vor trece în septembrie auditul organismului european

  • 22 Martie 2019 16:45
Producătorii avicoli din R.Moldova mai au o șansă să ajungă pe piața UE, dacă vor trece în septembrie auditul organismului european

Deja de aproximativ cinci ani, producătorii avicoli din Republica Moldova încearcă să pătrundă pe piața europeană cu propria producție de ouă și carne de pasăre. Se pare că în acest an ei vor mai avea o șansă pentru a obține acest drept, dacă în luna septembrie Chișinăul va trece auditul organismului european pentru siguranța alimentelor (Direcția Generală Sănătate a Comisiei Europene). Subiectul a fost discutat astăzi la o ședință de lucru organizată la ANSA cu operatorii avicoli.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a elaborat anul trecut o Foaie de parcurs pentru obținerea dreptului de a comercializa produse avicole pe piața europeană, care a fost prezentată la Bruxelles.

Documentul presupune acțiuni complexe cum ar fi: armonizarea cadrului legislativ național la normele și standardele europene în domeniu; modernizarea și acreditarea laboratoarelor și altele. Deși în linii mari cerințele instituțiilor europene au fost îndeplinite, consideră reprezentanții ANSA, cele peste o sută de controale efectuate pe parcursul anului trecut la 25 de abatoare și 22 de centre de marcare și ambalare demonstrează unele lacune ale activității producătorilor avicoli.

Potrivit directorului adjunct al ANSA, Ion Toma, una din acțiunile necesare ține de dotarea sanitară tehnică a întreprinderilor. Unele întreprinderi sunt conforme, altele mai au de muncit la acest capitol. Un alt moment ține de respectarea acțiunilor ce țin de trasabilitate, fiind vorba de data fabricării, valabilitate, originea produsului, corectitudinea marcării etc.

Pe de altă parte, producătorii avicoli remarcă insuficientul sprijin din partea statului, printre care lipsa unui mecanism de scutire de taxe, precum și lipsa investițiilor. Astfel, comparativ cu alte sectoare ale agriculturii, investițiile în avicultură sunt plafonate până la sume insuficiente sau nu sunt prevăzute deloc.

”Cu părere de rău, în sectorul dat echipamentul este învechit, iar pentru modernizarea fermelor sunt necesare investiții mari”, susține președintele Asociației producătorilor avicoli, Eugen Voinițchi.

Potrivit datelor Asociației producătorilor avicoli, în 2018 au fost exportate peste 40 de milioane ouă în afara țării, iar de la începutul anului curent – 5 milioane de ouă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău