Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, în vizită de lucru la Ministerul Finanțelor

  • 14 Iulie 2022 16:26
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, în vizită de lucru la Ministerul Finanțelor

Echipa Ministerului Finanțelor s-a întâlnit cu Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, aflată în vizită la Chișinău. În cadrul întrevederii, părțile au vorbit despre perspectivele de colaborare a țării noastre cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de experiență și cooperării în domeniul luptei cu fraudele financiare și infracțiunile cu TVA.

Totdată, participanții au vorbit și despre mecanismul de coordonare a asistenței externe în Republica Moldova, necesitatea unei cooperări mai stânse între autoritățile și instuțiile impicate în monitorizarea și supravegherea utilizării mijloacelor financiare și preluarea bunelor practici în ceea ce privește gestionarea fondurilor europene, în special a fondurilor pe care autoritățile de la Chișinăul le vor putea accesa odată cu dobândirea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE.

În context, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, a subliniat că resursele financiare oferite de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, inclusiv UE, trebuie să fie utilizate cât mai eficient și transparent, la fel ca și orice mijloace financiare publice, indiferent de sursa acestora, acesta fiind unul dintre obiectivele generale ale Strategiei de îmbunătățire a managementului finanțelor publice, care este în proces de elaborare. Astfel, susținerea Parchetului European va fi foarte importantă în stabilirea standardelor și mecanismelor de bună guvernare în domeniul gestionării finanțelor publice, dar și în consolidarea capacităților de gestionare și monitorizare a utilizării acestora.

La rândul său, Laura Codruța Kövesi a apreciat efortul depus de autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea statutului de țară candidat la aderarea în UE și a exprimat deschiderea de a susține eforturile țării noastre în acest parcurs, prin expertiza deținută.

Părțile au mai discutat despre colaborarea pe componenta transfrontalieră, oportunitatea schimbului de informații, precum și cooperarea dintre organele de urmărire penală, pe de o parte, și autoritatea fiscală și cea vamală, pe de altă parte.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău