Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a solicitat extrădarea lui Vlad Plahotniuc din SUA

  • 16 Iunie 2020 13:28
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a solicitat extrădarea lui Vlad Plahotniuc din SUA

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a solicitat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii extrădarea fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

„Întreg setul de acte și materiale inerente acestei proceduri au fost deja expediate colegilor americani. Cererea de extrădare are la bază Convenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate, adoptată la New York la 15 noiembrie 2000, ratificată de Republica Moldova la 16 octombrie 2005, precum și în temeiul principiului reciprocității”, se arată într-un  comunicat al Procuraturii Generale.
 
Concomitent, Procuratura Anticorupție a expediat recent autorităților americane o cerere de comisie rogatorie fiind solicitată efectuarea mai multor acțiuni de urmărire penală, inclusiv ce vizează bunurile lui Vladimir Plahotniuc de pe teritoriul SUA.
 
În zilele imediat următoare, PCCOCS, care investighează o altă cauză penală în privința lui Vlad Plahotniuc, urmează să expedieze o cerere de comisie rogatorie autorităților din SUA.
 
„Ambele cereri de comisie rogatorie sunt înaintate în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzațiilor aduse lui Vlad Plahotniuc, identificării și indisponibilizării bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar”, mai precizează Procuratura Generală.
 
Curtea de Apel Chișinău a respins, la 12 iunie, recursul avocaților lui Vlad Plahotniuc și a menținut decizia Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana, care a emis mandat de arestare pentru 30 de zile în privința acestuia
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău