Procurorul federal german a deschis o anchetă privind crime de război în Ucraina

  • 08 Martie 2022 18:32
Procurorul federal german a deschis o anchetă privind crime de război în Ucraina

Procurorul federal al Germaniei a deschis o anchetă structurală cu privire la crime de război care ar fi fost comise de trupele ruse de la invadarea Ucrainei, în 24 februarie.

„Parchetul federal a deschis o așa-numită anchetă structurală în legătură cu conflictul armat internațional dintre Rusia și Ucraina. Există indicii concrete că ar fi fost deja comise crime de război, în special care implică utilizarea unor metode de război interzise împotriva civililor ucraineni, precum și a bunurilor civile”, se arată într-un comunicat transmis marți CNN, potrivit HotNews.ro.

O astfel de anchetă nu vizează anumiți suspecți, a spus procurorul federal german, dar are ca scop strângerea de dovezi privind crimele comise și identificarea structurilor din spatele acestora. Probele pot fi apoi folosite în viitoare proceduri penale împotriva unor suspecți individuali, a explicat pentru CNN procurorul federal al Germaniei.

În trecut, Germania a urmărit în mod repetat atrocitățile comise în străinătate, inclusiv crimele de război din Siria. În luna ianuarie, un tribunal german a condamnat un fost colonel al armatei siriene la închisoare pe viață, în primul proces de tortură împotriva regimului președintelui Bashar al-Assad.

Pe de altă parte, luni, au început audierile în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga în cadrul unei proceduri inițiate de Ucraina, care acuză Moscova de crime de război.

Ucraina a depus o plângere la Haga, iar alte 39 de țări au cerut Curții să deschidă o investigație pentru a documenta posibile crime împotriva umanității sau genocid comise în Ucraina.

Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, iar de atunci, deși a susținut că nu atacă obiective civile, au fost uciși cel puțin 474 de civili, între care 29 de copii, potrivit cifrelor anunțate marți de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru drepturile omului. Alte 861 de persoane au fost rănite în conflict, ridicând numărul total al victimelor civile calculat de ONU la 1.335. Cifra reală este probabil „considerabil mai mare”, în opinia ONU, în special în teritoriile controlate de ruși.

De asemenea, aproximativ 2 milioane de ucraineni au fost forțați să se refugieze din calea războiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău