Procurorul explică de ce a renunțat la acuzațiile penale pe numele ex-magistratei Manole (ZDG)

  • 04 Iulie 2019 13:26
Procurorul explică de ce a renunțat la acuzațiile penale pe numele ex-magistratei Manole (ZDG)

Declarațiile unui martor al apărării și concluziile unor experți constituie temeiul în baza căruia acuzarea a renunțat de a mai înainta învinuiri penale ex-magistratei Domnica Manole. Precizările au fost făcute pentru ZdG de procurorul Eugeniu Rurac după ședința de astăzi, 4 iulie, de la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău, în care acuzarea și-a retras orice învinuiri, scrie Ziarul de Gardă.

Declarațiile unui martor al apărării și concluziile unor experți constituie temeiul în baza căruia acuzarea a renunțat de a mai înainta învinuiri penale ex-magistratei Domnica Manole. Precizările au fost făcute pentru ZdG de procurorul Eugeniu Rurac după ședința de astăzi, 4 iulie, de la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău, în care acuzarea și-a retras orice învinuiri.

„În cadrul ședinței de judecată, partea apărării a invocat câteva probe, și anume: audierea unui expert și audierea unui martor, din care rezultă că în acțiunile doamnei Domnica Manole nu este intenție directă de a pronunța hotărârea ilegală”, a declarat procurorul pentru Ziarul de Gardă, precizând că este obligat de lege să renunțe la învinuire în cazul în care acuzațiile nu sunt confirmate prin probe în instanța de judecată.

Întrebat când au fost audiați martorii și experții care au generat retragerea acuzațiilor, procurorul a declarat că acest lucru s-a întâmplat pe parcursul ultimelor două săptămâni, ieri fiind audiat ultimul martor.

În ședința de ieri, pe dosarul Manole a fost audiat Andrei Năstase, liderul PPDA și actualul ministru al Afacerilor Interne, cel despre care acuzarea susținea anterior că ar fi participat la scrierea motivată a hotărârii pronunțate de Domnica Manole în 2016.

Potrivit procurorului, acum urmează ca instanța de judecată să se expună prin sentință în vederea achitării magistratei sau încetării procesului penal.

Ex-magistrata Domnica Manole este judecată pentru adoptarea unei decizii contrare legii, mai exact pronunțarea la 14 aprilie 2016, în funcție de judector la CA Chișinău, a unei hotărâri prin care anula hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate și Adevăr” și obliga instituția să inițieze acel referendum republican.

La scurt timp, Eduard Harunjen, pe atunci procuror general interimar, a obținut acordul CSM de a demara urmărirea penală în privința magistratei.

Pe 4 iulie 2017, după ce a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că aceasta nu este compatibilă cu statutul de judecător și a demis-o din funcție.

Deși, după adresarea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională, judecătorii acestei instituții au decis că verificarea de către Serviciul de Informații și Securitate a candidaților la funcția de judecător, dar și a judecătorilor, este neconstituțională, magistrații intanțelor din R. Moldova, până la CSJ, au respins cererea de chemare a Domnicăi Manole împotriva Consiliului Superior al Magistraturii și Serviciului de Informații și Securitate cu privire la anularea a două decizii prin care a fost demisă din sistem.

Sursa:ZDG

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
34
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:5,1 m/s
Fri
27
Sat
25
Sun
23
Mon
23
Tue
24

Curs oficial BNM 07 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0106
USD 16.6157 -0.0223
RON 4.0694 -0.0038
UAH 0.6000 -0.0012
RUB 0.2261 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău