Procurorii de la Chișinău afirmă că Moscova ar refuza să-l extrădeze pe primarul de Bălți, Renato Usatîi

  • 31 Octombrie 2017 23:31
Procurorii de la Chișinău afirmă că Moscova ar refuza să-l extrădeze pe primarul de Bălți, Renato Usatîi

Autoritățile ruse refuză să-l extrădeze în Republica Moldova pe primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, acuzat că ar fi comandat omorul bancherului rus Gherman Gorbunțov. Declarații în acest sens a făcut, într-o conferință de presă, șeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Vitalie Busuioc, citat de INFOTAG.

„Avem un răspuns oficial la solicitarea Procuraturii Generale cu privire la deschiderea cauzei penale împotriva lui Renato Usatîi. Solicitarea a fost transmisă în septembrie, iar abia acum am fost refuzați. Unul dintre motivele enunțate în răspuns este faptul că Usatîi deține cetățenia rusă", a spus Busuioc.

Cauza penală împotriva lui Renato Usatîi, lider al formațiunii „Partidul Nostru”, a fost deschisă în septembrie 2016.

În octombrie, instanța a emis un mandat de arest pe numele acestuia și l-a anunțat în căutare internațională.

Refugiat la Moscova, Renato Usatîi nu a mai revenit în Republica Moldova, dar comentează activ, prin intermediul rețelelor de socializare și mesageriilor electronice, evenimentele politice de la Chișinău și Bălți.

El este acuzat că, în 2010, ar fi comandat asasinarea bancherului rus Gherman Gorbunțov. Înainte de tentativa de asasinat, Gorbunțov a obținut cetățenia Republicii Moldova. Executorul, Vitalie Proca, cetățean al Republicii Moldova, a fost arestat în 2012 la Moscova și extrădat în România, unde a fost condamnat pentru o altă crimă.

Procuratura de la Chișinău susține că Usatîi ar fi încercat să transmită familiei lui Vitalie Proca 600 de mii de dolari pentru a-l determina să declare că asasinatul ar fi fost comandat de o altă persoană.

Menționăm că postul de televiziune Jurnal TV a anunțat un interviu cu Vitalie Proca, care l-ar acuza pe liderul PD Vlad Plahotniuc.

PD nu a comentat, deocamdată, în nici un fel speculațiile pe marginea acestui subiect.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău