Patru persoane au fost reținute în urma perchezițiilor de la Guvern și Ministerul Justiției

  • 21 August 2017 23:06
Patru persoane au fost reținute în urma perchezițiilor de la Guvern și Ministerul Justiției Sursa: Agora.md

Patru persoane, dintre care o angajată a Ministerului Educației și trei intermediari, au fost reținute, astăzi, de procurorii anticorupție și CNA. Bănuiții sunt cercetați pentru trafic de influență și corupere pasivă, exprimată prin pretinderea și primirea de bani pentru urgentarea perfectării diplomelor de studii din Republica Moldova, precum și din străinătate, confirmării autenticității și apostilării acestora. Toate patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore și sunt deținute în izolatorul CNA.  

În fapt, este vorba despre un grup de persoane, care ar fi acționat în complicitate,  din care fac parte funcționari ai Ministerelor Justiției, Educației, Culturii și Cercetării, notari publici și reprezentanți ai unor birouri de traduceri. Potrivit materialelor urmăririi penale, intermediarii, care activau sub paravanul unor birouri de traduceri, racolau persoane ce aveau nevoie de autentificarea actelor de studii și le propuneau grăbirea procedurii, care, legal durează până la 30 de zile. Pentru serviciile lor, care constau în eliberarea actelor în câteva ore sau zile, ei pretindeau câte 50 de euro pentru un document, iar sumele pretinse pentru întregul set de acte variau între 250 de euro și 1500 de euro.

Urmând schema infracțională, intermediarii acționau din numele solicitantului, prin procură, pregăteau pachetul de documente, după care, împreună cu angajații Ministerului Educației și Ministerului Justiției organizau autentificarea și apostilarea actelor. La această etapă, sunt examinate denunțurile mai multor persoane care au beneficiat de serviciile grupului menționat contra diferite sume de bani.

Astăzi, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au efectuat 17 percheziții la domiciliile, birourile și automobilele celor vizați, de unde au ridicat procuri, pe numele unor terțe persoane, purtătoare de informații, telefoane etc. Acțiuni de urmărire penală au avut loc în două birouri ale Ministerului Educației, în birourile a doi angajați ai Ministerului Justiției, la doi notari publici și la un birou de traduceri din Chișinău.

Pentru documentarea obiectivă a cazului, mai multe persoane urmează să fie citate pentru audieri la sediul Procuraturii Anticorupție. În prezent, procurorii desfășoară urmărirea penală pe faptul comiterii traficului de influență și coruperii pasive. Legislația în vigoare prevede pedepse de până la 10 ani de pușcărie, pentru comiterea unor asemenea infracțiuni, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pentru diferite perioade de timp.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Wed
19
Thu
20
Fri
20
Sat
20
Sun
21

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău