Procurorii americani: Rusia a încercat să submineze activitatea comisiei electorale din SUA

  • 13 Noiembrie 2019 08:45
Procurorii americani: Rusia a încercat să submineze activitatea comisiei electorale din SUA

Procurorii americani susțin că o organizație cu legături cu autoritățile guvernamentale ruse a încercat să submineze activitatea comisiei electorale din SUA în timpul cursei pentru Casa Albă din anul 2016, informează agenția de știri Reuters și mediafax.

Potrivit unor documente juridice, prezentate marți, organizația rusă Internet Research Agency, despre care se crede că are legături cu autoritățile ruse, a conspirat "să interfereze cu cel puțin o funcție legitimă a Comisiei Electorale Federale (FEC)". 

Procurorii federali au afirmat că nu vor adăuga acuzații la cele prezentate în documentele prezentate Curtea Districtuală pentru Districtul Columbia, în cadrul unui caz disjuns din ancheta privind imixtiunile ruse în alegerile prezidențiale americane din 2016, investigație coordonată de procurorul special Robert Mueller. 

"Acuzații nu doar că au conspirat să interfereze cu aplicarea condițiilor de divulgare stabilite prin Actul pentru Campanii Electorale Federale, dar au și conspirat cu atribuția FEC de aplicare a interdicției statutare asupra anumitor cheltuieli realizate de cetățeni străini", afirmă procurorii americani, potrivit documentelor depuse în instanță. 

Comisia Electorală Federală (FEC) este o agenție guvernamentală independentă și bipartizană care are drept sarcină să aplice legea privind finanțarea campaniilor electorale.

Procurorul special Mueller a obținut inculparea a 13 indivizi și trei firme ruse, inclusiv a organizației Internet Research Agency, considerată drept o agenția guvernamentală rusă care se ocupă cu răspândirea propagandei. Inculpații sunt acuzați de implicare în campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial american din 2016 în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și denigrării contracandidatei acestuia, Hillary Clinton.

De asemenea, membrii organizației ruse au fost vizați de sancțiuni din partea Washingtonului.

Înainte de scrutinul prezidențial american din 2020, Facebook și Twitter au eliminat conturi pe rețelele de socializare asociate cu organizația rusă.

O anchetă a Senatului SUA a relevat că eforturile propagandistice ruse s-au intensificat după victoria lui Trump în 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău