Procuratura Poloniei acuză oficial turnul de control din Rusia de provocarea tragediei de la Smolensk

  • 03 Aprilie 2017 13:35
Procuratura Poloniei acuză oficial turnul de control din Rusia de provocarea tragediei de la Smolensk

Procuratura poloneza a formulat noi acuzații împotriva controlorilor de trafic aerian din Rusia, precum și a celei de-a treia persoană aflată în turnul de control al zborurilor, în dosarul de investigare a dezastrului aviatic de la Smolensk, a declarat la o conferință de presă adjunctul procurorului general al Poloniei, Marek Pasonek, potrivit TVN24.

Potrivit procurorului, noile acuzații au fost făcute în urma analizarii celor două mii de volume de documente și a rezultatelor exhumarii rămășițelor corpurilor victimelor dezastrului de la Smolensk, scrie PaginadeRusia.

De asemenea, Procuratura Generala a Poloniei a declarat ca ancehtatorii rusi au înlocut două corpuri dintre cele repatriate in Polonia și că fragmente ale altor persoane au fost găsite în cinci morminte.

„Analiza datelor ne permite sa formulam noi acuzații împotriva controlorilor de trafic aerian din Rusia, precum și împotriva unei persoane terțe din turn, atribuindu-le acte deliberate care au codus la accident“, – a spus Pasonek.

Potrivit lui Pasonek, acuzațiile vor fi prezentate controlorilor de trafic personal.

„Nu există nicio îndoială că una dintre cauzele dezastrului a fost actiunea controlerilor de trafic. NU as vrea să vorbesc în detaliu despre aceste acuzații, pentru că în primul rând ele trebuie să fie aduse suspectilor“ – a declarat procurorul.

Anterior, Guvernul polonez a anunțat că pregăteste o plângere la Curtea Internațională de Justiție privind modul de desfasurare a anchetei din Rusia în ceea ce priveste dezastrul de la Smolensk și refuzul Rusiei de a retroceda resturile avionului TU-154.

Amintim, pe 10 aprilie 2010, langa aeroportul „Severnîi“ de lângă Smolensk s-a prăbușit avionul Tu-154 care aducea o delegatie oficiala poloneza, în frunte cu președintele polonez Lech Kaczynski. Delegația sosea la comemorarea a 70 de ani de la crimele de la Katyn.
În urma accidentului aviatic au fost ucise toate cele 96 de persoane aflate la bord.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău