Procuratura Generală a oferit detalii despre dosarul Metalferos. Vlad Plahotniuc, implicat

  • 20 August 2020 10:25
Procuratura Generală a oferit detalii despre dosarul Metalferos. Vlad Plahotniuc, implicat

Procuratura Generală a oferit detalii despre dosarul Metalferos.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că timp de un an, dosarul a fost unul formal.

Într-o conferință de presă, el a relevat legătura acestui dosar cu fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. În urma acestor scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei.

Ancheta a mai stabilit că, în lipsa unei justificări economice, în intervalul anilor 2012 – 2019, cetățeanul Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

În baza unor contracte fictive, semnate între Metalferos și reprezentanții firmelor dirijate și controlate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus, iar apoi, revândute beneficiarilor finali, la un preț majorat cu 27 la sută.

Alexandru Stoianoglo a mai atras atenția că toți cei 16 figuranți din dosar au fost preîntâmpinați despre ceea ce urma să se întâmple ca urmare a activizării acțiunilor procesuale în privința lor, inclusiv prin scurgerile în presă a datelor cu privire la perchezițiile ce urmau a fi efectuate, înainte ca instanța de judecată să autorizeze aceste acțiuni. Mai mult, examinarea demersurilor procurorilor la efectuarea perchezițiilor a fost tărăgănată de magistrați timp de trei zile.

Procurorul general a spus că se repetă blocajele din partea magistraților de fiecare dată și în fiecare caz în care sunt atinse interesele cetățeanului Vladimir Plahotniuc.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău