Procuratura Generală, precizări cu privire la furtul miliardului

  • 13 Iulie 2016 10:52
Procuratura Generală, precizări cu privire la furtul miliardului

Procuratura Generală afirmă că informațiile apărute, în ultimul timp, în presa de la Chișinău, cu privire la furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova ar avea drept scop deturnarea bunului mers al anchetei derulate de către organele de drept în acest caz.Într-un comunicat de presă făcut public astăzi, Procuratura Generală califică aceste…

Procuratura Generală afirmă că informațiile apărute, în ultimul timp, în presa de la Chișinău, cu privire la furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova ar avea drept scop deturnarea bunului mers al anchetei derulate de către organele de drept în acest caz.

Într-un comunicat de presă făcut public astăzi, Procuratura Generală califică aceste informații drept ” declarații eronate sau speculative /…/ a căror scop este discreditarea investigațiilor în curs de desfășurare ce au ca obiect identificarea și tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate în devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova”.

Comunicatul precizează că ”ținând cont de caracterul transfrontalier al fraudei bancare investigate”, organele de drept de la Chișinău au solicitat ajutorul autorităților din Letonia, Statele Unite, Ucraina și altele.

Ajutorul oferit de instituții din aceste state ”au permis avansarea semnificativă a anchetei și ca urmare, deferirea justiției a unei cauze penale precum și finalizarea, în termeni proximi, a urmăririi penale pe celelalte cauze penale aflate în procedură”.

Procuratura Generală a făcut apel ”către toți cei care dețin informații relevante, /…/ să manifeste responsabilitate, /…/ să se prezinte în fața procurorilor, sa răspundă complet la întrebările lor”, pentru a contribui la buna desfășurare a anchetei.

Comunicatul Procuraturii Generale a fost dat publicității în contextul apariției a presă a unei serii de declarații făcute de către fostul șef-adjunct al Serviciului prevenire și combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, potrivit căruia principalul beneficiar al furtului din sistemul bancar ar fi prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, urmat de fostul premier Vlad Filat.

Cei vizați nu au comentat deocamdată declarațiile fostului angajat al CNA.

Mihail Gofman a fost citat la Procuratura Anticorupție de trei ori la audieri, dar nu s-a prezentat. El se află în prezent în Statele Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău