Procuratura Generală: Polițiștii aplică metode interzise, inumane, umilitoare și degradante

  • 04 Aprilie 2013 15:01
Procuratura Generală: Polițiștii aplică metode interzise, inumane, umilitoare și degradante

Procuratura a deschis 140 de dosare penale privind tortura și relele tratamente comise de angajații instituțiilor de drept.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, aproximativ o mie de plângeri le-au fost adresate procurorilor, anul trecut. În majoritatea cazurilor, rele tratamente au fost admise față de persoanele suspectate că ar fi comis infracțiuni sau condamnate pentru fapte penale.

Polițiștii aplică metode interzise, inumane, umilitoare și degradante în comisariatele de poliție, în instituțiile penitenciare, posturile de poliție sau alte încăperi de serviciu, protrivit procurorilor.

Procurorii susțin că acțiunile de tortură și alte forme de maltratare a persoanelor se aplică pentru obținerea prin metode ilegale a probelor și mărturiilor.

Anul trecut procurorii au remis în instanța de judecată 46 cauze penale pentru tortură.

Potrivit juristului la Asociația Promo-Lex, Vadim Vieru, din 2006 Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de mai multe ori pentru cazuri de tortură.

Multe dintre victime renunță la acuzații sau nu mai depun plângeri din cauza fricii sau a amenințărilor, susține directorul executiv al Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”, Ludmila Popovici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău