Procuratura Anticorupție anunță demisia a 10 procurori în contextul procesului de vetting: „Această situație creează un risc major pentru activitatea instituției”

  • 14 Iunie 13:13
Procuratura Anticorupție anunță demisia a 10 procurori în contextul procesului de vetting: „Această situație creează un risc major pentru activitatea instituției”

Procuratura Anticorupție informează despre faptul că zece procurori din cadrul instituției au depus cereri de demisie, care survin în legătură cu procesul de vetting. Procuratura atenționează că această situație creează un risc major pentru activitatea instituției, deoarece are un impact direct asupra capacității de gestionare a dosarelor de corupție de nivel înalt.

Procuratura Anticorupție specifică faptul că 4 din 38 de procurori din cadrul aparatului central al instituției au ales să se retragă din funcție, 3 fiind din cadrul secției judiciare. De asemenea, începând cu 13 iunie 2024, un alt procuror din aceeași secție a fost delegat să exercite interimatul de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău.

Astfel, din cei 10 procurori din secția judiciară, rămân doar 6 pentru a gestiona toate dosarele trimise în instanță de către Procuratura Anticorupție. În prezent, sunt peste 500 de cauze pe rol, ceea ce reprezintă un volum imens de muncă pentru un număr atât de redus de procurori ce reprezintă acuzarea, mai spune Procuratura Anticorupție.

Și un procuror dintr-o direcție de urmărire penală, responsabil de investigarea cauzei penale denumită generic „Frauda bancară”, a decis să demisioneze, „lăsând un gol semnificativ în echipa care lucrează la acest caz complex și de importanță majoră pentru societate”.

De asemenea, de la Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție, 4 din 6 procurori au demisionat, însă oficiile Nord și Sud ale Procuraturii Anticorupție urmează să fie lichidate conform modificărilor legislative referitor la competența Procuraturii Anticorupție și, ca rezultat, al noii structuri organizaționale. 

Alți doi procurori care au ales să-și încheie activitatea activau în alte procuraturii decât Procuratura Anticorupție la momentul depunerii a cererilor de demisie.

În total, rămân 38 procurori anticorupție care vor activa în continuare, având în gestiune aproximativ 700 cauze penale, inclusiv 200 la faza de urmărire penală și 500 în instanța de judecată.

În pofida acestor circumstanțe, Procuratura Anticorupție rămâne dedicată luptei împotriva corupției și va continua să depună toate eforturile necesare pentru a asigura justiția, respectarea legii și construirea unui adevărat stat de drept în Republica Moldova”, menționează reprezentanții instituției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
38,85
Cer senin
Umiditate:14 %
Vint:0,51 m/s
Sat
31
Sun
31
Mon
32
Tue
33
Wed
32
Arhivă Radio Chișinău