Procuratura a declarat 61 de mii de persoane drept victime ale represiunilor politice

  • 23 Februarie 2016 11:01
Procuratura a declarat 61 de mii de persoane drept victime ale represiunilor politice

Timp de 27 de ani, Procuratura Generală a declarat drept victime ale represiunilor politice circa 61 de mii de oameni.

Este vorba despre persoanele față de care, pe parcursul anilor, au fost comise diferite nelegiuiri. Totodată, în anul 2015, procurorii au întocmit cereri de reabilitare pentru circa 300 de oameni, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se menționează că anul trecut au fost declarate victime ale represiunilor politice și reabilitate 19 persoane care s-au refugiat peste hotarele țării și copiii care s-au născut în locurile de represiune.

De asemenea, procurorii au solicitat Curții Supreme de Justiție anularea și casarea hotărârilor judecătorești în privința a 61 de persoane, victime ale represiunilor politice, încetarea proceselor penale și reabilitarea condamnaților.

Conform legislației, cererea de reabilitare se depune de persoanele care au fost supuse represiunilor în baza deciziilor organelor de stat judiciare sau extrajudiciare, condamnate pentru neachitarea impozitelor sau neîndeplinirea planului de predare a pâinii la stat, internate în baza deciziilor organelor de stat judiciare sau extrajudiciare în instituții de psihiatrie la tratament forțat din motive politice, naționale, religioase sau sociale, internate în lagărele sovietice de concentrare sau de filtrare, condamnate sau executate pentru eschivare, din motive politice sau religioase, de la înrolare în rândurile armatei roșii, condamnate pentru participarea la manifestațiile publice pentru obținerea suveranității și independenței Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău