Procesul împotriva a 21 de studenți acuzați de ''propagandă teroristă'' a început la Istanbul

  • 06 Iunie 2018 20:15
Procesul împotriva a 21 de studenți acuzați de ''propagandă teroristă'' a început la Istanbul

Procesul împotriva a 21 de studenți ai uneia dintre cele mai prestigioase universități din Turcia, acuzați de "propagandă teroristă" pentru că s-au opus ofensivei turce în Siria, a început miercuri la Istanbul, informează AFP.

Acești studenți de la Universitatea Bosfor, una dintre pepinierele elitei politice și intelectuale din Turcia, sunt acuzați că au făcut propagandă în favoarea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Ei riscă până la cinci ani de închisoare în cazul în care vor fi declarați vinovați, a precizat pentru AFP unul dintre avocații lor, Doguscan Aydin Aygun.

Paisprezece dintre cei 21 de studenți acuzați în cadrul acestui proces care îi îngrijorează pe apărătorii drepturilor omului sunt în detenție provizorie din luna martie, după ce au fost arestați în urma unei operațiuni de urmărire a poliției în campus. Ei sunt acuzați că s-au reunit pentru a-și manifesta opoziția față de operațiunea militară turcă în regiunea Afrin, în nord-vestul Siriei, împotriva unei miliții kurde afiliate PKK.

Această reuniune a fost organizată ca reacție la distribuirea de produse de patiserie denumite "delicii din Afrin" în campus de către alți studenți favorabili operațiunii lansate în ianuarie de către președintele Recep Tayyip Erdogan.

Luând cuvântul miercuri la tribunal, studenții au respins acuzațiile de propagandă. "Nu am făcut nici apologia violenței, nici apologia terorismului. Am strigat sloganuri precum 'Toți împreună împotriva fascismului' și 'Stop războiului, să fie pace'. Acestea sunt sloganuri universale, scandate la toate manifestațiile", s-a apărat studenta Sukran Yaren Tuncer.

Acest proces suscită îngrijorarea rudelor celor acuzați și apărătorilor drepturilor omului, cu atât mai mult cu cât președintele Erdogan i-a calificat în mod public, în martie, pe acești studenți drept "trădători" și "teroriști".

Ofensiva turcă în Siria a fost însoțită de o reprimare a vocilor critice în Turcia, cu arestarea a sute de persoane care au denunțat pe rețelele sociale operațiunile militare.

PKK este clasată drept "organizație teroristă" de Ankara și de aliații săi occidentali și numeroși jurnaliști și intelectuali au fost acuzați în Turcia de propagandă în favoarea acestui grup.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
24
Nori împrăștiați
Umiditate:50 %
Vint:2,6 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
14
Tue
16

Curs oficial BNM 10 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0143
USD 17.1929 -0.0722
RON 4.0207 -0.0031
UAH 0.6382 -0.0016
RUB 0.2429 0.0003
Arhivă Radio Chișinău