Procesul de verificare a averilor și intereselor demnitarilor a fost BLOCAT iar ANI nu este funcțională
-
26 Ianuarie 2017 15:43
La jumătate de an de la intrarea în vigoare a legii privind Autoritatea Națională de Integritate, instituția nu este funcțională, iar procesul de verificare a averilor și intereselor demnitarilor a fost blocat.
Mai mulți experți întruniți la o masă rotundă organizată de Asociația Presei Independente estimează că ANI nu va începe să funcționeze prea curând, întrucât au fost tergiversate mai multe procese de organizare.
Pentru ca să poată funcționa și să înceapă verificarea averilor funcționarilor, Autoritatea Națională de Integritate are nevoie de inspectori de integritate, care vor fi direct responsabili de această procedură. Aceștia urmează să fie selectați și angajați de președintele și vicepreședintele ANI, care urmează să fie selectați de Consiliul de Integritate.
Acest consiliu, format din 7 membri, reprezentanți ai autorităților și ai societății civile a ajuns în componență deplină abia la sfârșitul anului trecut și și-a început lucrările din ianuarie 2017. În prezent este în proces de elaborare regulamentul de concurs pentru viitorii candidați la funcțiile de conducere ale ANI, a declarat Dumitru Țîra, unul dintre membrii Consiliului de Integritate, reprezentant al societății civile.
„Sper mult să avem oameni deștepți care să vină să depună, pentru că la criteriile și modul în care va fi organizat concursul, sperăm tare mult să avem niște candidați puternici care să putem selecta președintele și vice-președintele din prima tură, pentru că ăsta ar fi un risc de tergiversare”, a declarat Dumitru Țîra.
Pe de altă parte, în legislația cu privire la sistemul de integritate s-au strecurat unele prevederi care ar putea pune în dificultate activitatea ANI, după cum au constatat experții Centrului de analiză și prevenire a corupției.
De exemplu, ar putea să apară dificultăți la constatarea conflictelor de interese cu implicarea soților, soțiilor, copiilor demnitarilor, dar și imposibilitatea de a verifica averile și de a constatat diferențele vădite între venituri și proprietăți pentru anii anteriori celui în care se face controlul, a explicat Mariana Kalughin, de la Centrul de analiză și prevenire a corupției.
„Acestea sunt prevederile care, în opinia noastră, ar putea să facă misiunea ANI imposibilă. Practic, nu poți constata conflictul de interes în privința soției, soțului, copiilor. Tocmai astfel de conflicte de interese sunt cele mai dese”, a precizat Mariana Kalughin.
Experții au mai estimat că verificarea averilor demnitarilor nu va începe prea curând, cel mai probabil – în a doua jumătate a anului, pentru că există mai multe proceduri ce urmează să fie respectate. În plus, președintele Republicii Moldova este cel care urmează să îl confirme în funcție pe viitorul președinte al ANI și are dreptul să refuze o dată candidatura selectată de Consiliul de Integritate.