Procesul de reglementare transnistreană stagnează. Chișinăul acuză Tiraspolul că ar evita dialogul bilateral

  • 24 Mai 2017 23:12
Procesul de reglementare transnistreană stagnează. Chișinăul acuză Tiraspolul că ar evita dialogul bilateral

Chișinăul și Tiraspolul încă nu au identificat un compromis în privința reluării negocierilor în formatul 5+2. În aceste zile în Republica Moldova se află Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim care încearcă să convingă părțile să reia dialogul. Chișinăul acuză că de două luni Tiraspolul evită dialogul bilateral. 

Ambasadorul Heim a avut miercuri, 24 mai, o întrevedere cu Viceprim-ministrul pentru reintegrare și reprezentantul politic din partea Republicii Moldova Gheorghe Bălan, iar joi, 25 mai, la Tiraspol, se va întâlni cu reprezentantul politic din partea Transnistriei Vitali Ignatiev. Principalele discuții au loc pe subiecte ce țin de educație, telecomunicații și transport. Negocierile în formatul 5+2 pot fi reluate doar după ce vor fi identificate compromisuri pe subiecte substanțiale de pe agenda de negocieri și care figurează și în protocolul semnat anul trecut la Berlin, a declarat Wolf Dietrich Heim.

„Noi ne propunem să punem în discuție cele opt puncte ale Protocolului de la Berlin și să identificăm soluții cel puțin pentru o parte din ele în timpul apropiat, după care iar după aceasta să putem identifica un consens și pentru următoarea întrevedere în formatul 5+2”, a precizat Wolf Dietrich Heim.

Chișinăul susține că Tiraspolul ar evita discuțiile. Gheorghe Bălan a declarat că grupurile comune de lucru au întrevederi regulate, dar reprezentanții politici nu s-au mai întâlnit din luna martie, deoarece Tiraspolul ar evita dialogul.

Unul din subiectele care provoacă disensiuni între Chișinău și Tiraspol este intenția Republici Moldova și Ucraina de a institui un punct comun de control la frontieră pe segmentul transnistrean. Dar Gheorghe Bălan a precizat că acest subiect nu ține de negocierile în formatul 5+2 deoarece se referă la relațiile dintre Chișinău și Kiev. Totodată, el s-a referit și la acuzațiile lansate recent de Tiraspol precum că Kievul ar fi impus interdicții la importul de produse alimentare prin regiunea controlată de regimul separatist. 

Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc la începutul lunii iunie 20116 la Berlin când părțile au semnat un protocol în care au fost indicate șapte puncte, asupra cărora trebuie să se lucreze. Printre acestea sunt apostilarea diplomelor eliberate în Transnistria, circulația automobilelor înmatriculate în stânga Nistrului, dosarele penale, etc. Mai mulți experți de la Chișinău au acuzat că Republica Moldova a fost forțată să semneze acel document care nu ține cont și de interesele Chișinăului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău