Procesul de documentare a cetățenilor străini din statele UE va fi simplificat

  • 14 Decembrie 2022 17:42
Procesul de documentare a cetățenilor străini din statele UE va fi simplificat

Documentarea cetățenilor statelor Uniunii Europene va fi simplificată prin micșorarea termenului de examinare de la 30 la 15 zile calendaristice, dar și prin reducerea pachetului de acte. De asemenea, va fi exclusă necesitatea de a prezenta asigurarea medicală și mijloacele de întreținere. Cetățenii UE vor avea dreptul de ședere pentru un termen de cinci ani, în cazul în care se solicită argumentat acest drept. Prevederile se conțin într-un proiect aprobat miercuri de Cabinetul de Miniștri, transmite IPN.

Potrivit autorităților, documentul va îmbunătăți calitatea serviciilor oferite de Biroul Migrație și Azil al MAI, va contribui la reducerea cazurilor de interpretare a normelor stabilite și va facilita accesul în Republica Moldova a posesorilor de cartele de acreditare valabile, eliberate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

De asemenea, procedurile urmează a fi facilitate pentru unele categorii de străini, precum sunt posesorii permiselor de ședere eliberate de Canada, SUA, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și posesorii documentelor

Totodată, în contextul războiului hibrid din regiune și în scopul asigurării ordinii și securității statului, se impun filtre suplimentare de verificare și control a străinilor care solicită un drept de ședere pe teritoriul țării, în special cu statele cu care Republica Moldova nu are semnate Acorduri de Readmisie. Astfel, cetățenii a 50 de state vor fi obligați să obțină viza de lungă ședere, în cazul în care intenționează să stea pe teritoriul Republicii Moldova  mai mult de 90 de zile consecutive.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău