Proces defectuos de achiziții la Primărie cu divizarea contractelor în sume mici, pentru a evita licitațiile publice

  • 20 August 2018 12:45
Proces defectuos de achiziții la Primărie cu divizarea contractelor în sume mici, pentru a evita licitațiile publice

Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a denunțat procesul defectuos de achiziții publice în cadrul Direcției generale de educație, cultură, tineret și sport. El a prezentat un raport al unui grup de lucru ce a monitorizat aceste proceduri, în care se arată că ar fi fost făcute achiziții ineficiente, inclusiv au fost făcută divizarea contractelor în sume mici, pentru a evita licitațiile publice.

Astfel, pentru 2017, Direcția educație a planificat 22 de contracte de valoare mică pentru efectuarea achizițiilor publice în sumă  1 milion 769 mii lei, dar au fost încheiate 278 de contracte, în valoare de 49 de milioane de lei, a subliniat Ruslan Codreanu. 

„În aceeași zi, cu agentul economic se semnează trei contracte pe aceeași lucrare, doar că se divizează sumele. Valoarea cea mai mică ca să nu faci achizițiile și să nu publici achizițiile în Buletinul achizițiilor publice este de 120 de mii de lei. S-a mers pe contracte de 119,9 mii lei, 119,4 mii lei, 119,8 mii lei. Ceea ce înseamnă că direct banii  publici se dau unui agent economic, prin negocieri directe.”

Grupul de lucru a efectuat vizite în 28 de instituții preșcolare, unde s-a constat că hotele achiziționate nu funcționează, utilajele pentru bucătărie nu corespund necesităților, iar terenurile de joacă sunt cu defecțiuni.

Solicitat de Radio Chișinău, serviciul de presă a al Direcției educație a declarat că va reveni pe parcursul acestei săptămâni cu un comunicat de presă și o notă informativă referitoare la achizițiile efectuate în cadrul fiecărei instituții preșcolare, efectuate din momentul numirii în funcție a actualei șefe a direcției, Rodica Guțu. Ea a fost numită în funcție la începutul lunii iunie 2018. Referitor la achizițiile din 2017, șefa serviciului de presă a Direcției educație, Elena Vorotneac, a subliniat că Rodica Guțu nu ar purta responsabilitatea pentru procedurile organizate de către predecesorii săi.

Ruslan Codreanu a mai atras atenția că mai multe grădinițe din capitală ar putea să-și prelungească perioadele de vacanță cu 2-3 săptămâni, din cauza întârzierilor în procesul de reparații. Potrivit lui, în acest scop au fost alocați 25 de milioane de lei, încă în luna mai. Primarul interimar a cerut convocarea unei comisii de disciplină, pentru a stabili cine este responsabil și a constata cauzele întârzierii.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău