Procedurile de trecere a frontierei moldo-ucrainene vor fi optimizate datorită unui proiect comun

  • 06 Februarie 2018 15:05
Procedurile de trecere a frontierei moldo-ucrainene vor fi optimizate datorită unui proiect comun

Procedurile de trecere a frontierei moldo-ucrainene la Cuciurgan-Pervomaisk și Reni-Giurgiulești vor fi optimizate datorită unui proiect comun, implementat de Uniunea Europeană și Organizația Internațională pentru Migrație. În cadrul proiectului, cu un buget total de 5,5 milioane de euro, vor fi îmbunătățite infrastructura și sediile punctelor de trecere a frontierei, precum și sistemele de schimb de informații.

Cele două puncte de trecere comune la granița între R. Moldova și Ucraina ar urma să fie funcționale începând cu primăvara anului 2020, a anunțat managerul de proiect Laura Scorretti,  reprezentanta Organizației Internaționale pentru Migrație din partea Ucrainei: 

”La sfârșitul proiectului, în martie 2020 vom avea două puncte de control comune, complet renovate și operaționale, echipate și gata să înceapă activitatea ceea ce înseamnă că vom avea un proces de schimb de informații între cele două state înbunătățit, și schimb de date în timp real testat și pus în aplicare”.

Schimbul de informații în timp real între cele două părți va ajuta la combaterea criminalității, a subliniat șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în R. Moldova, Antonio Polosa:

„Fluxul prin cele două puncte de trecere depășește trei milioane de personae și 800 de mii de vehicule anual.Vom stabili acest sistem automatizat de schimb de informații între cele două state. Această componentă va îmbunătăți capacitatea de a face față situațiilor de risc cauzate de situații neprevăzute sau de activități transforntaliere ilicite și criminale”.

Contribuția autorităților de la Chișinău va fi de 1,6 milioane de euro, a comunicat directorul Serviciul Vamal al R. Moldova Vitalie Vrabie.

Chișinăul și Kievul au convenit încă în noiembrie 2015 să instituie controlul comun la punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene, pe segmentul transnistrean. Două au fost instituite anul trecut la Ciuciurgan-Pervomaisc și la Palanca. Tiraspolul s-a opus vehement acestei inițiative.

De asemenea, Republica Moldova negociază și cu România instituirea controlului comun la frontieră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău