Procedura de introducere și scoatere a mărfurilor autohtone de pe teritoriul zonelor libere va fi simplificată

  • 10 August 2020 12:35
Procedura de introducere și scoatere a mărfurilor autohtone de pe teritoriul zonelor libere va fi simplificată

Pentru a simplifica procedura de introducere și scoatere a mărfurilor autohtone pe/de pe teritoriul zonelor libere, Regulamentul de aplicare a destinațiilor vamale prevăzute de Codul vamal va fi completat cu o normă care prevede că organul vamal permite intrarea mijlocului de transport cu marfă în zona liberă, pentru efectuarea operațiunii de încărcare/descărcare succesivă, în conformitate cu procedura stabilită de Serviciul Vamal, informează Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, aceasta va permite introducerea mărfurilor pe teritoriul zonei libere, pentru gruparea acestora cu mărfurile din interiorul zonei, cu scoaterea ulterioară a mărfurilor grupate pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova.

De asemenea, se propune racordarea prevederilor Secțiunii 11 din Regulament, ce țin de aplicarea destinației vamale magazinul duty-free în conformitate cu modificările operate în Codul vamal prin Legea nr.119/2019 cu privire la modificarea unor acte legislative și Legea nr.171/2019 cu privire la modificarea unor acte legislative, ca urmare a Hotărârii Curții Constituționale nr.23/2019, prin care prevederile Codului vamal, ce vizează ”barul, și restaurantul duty-free” au fost declarate neconstituționale.

Proiectul mai prevede că pentru mărfurile autohtone plasate și comercializate în magazinele duty-free se vor depune declarații vamale în modul stabilit de Serviciul Vamal. Pentru mărfurile provenite direct din străinătate, din antrepozite sau din zonele libere comercializate în cursul unei luni se va depune lunar câte o declarație vamală de reexport sau de import, în dependență de amplasarea magazinului duty-free (zona de intrare/ieșire pe/ de pe teritoriul Republicii Moldova, magazinul duty-free pentru deservirea corpului diplomatic). Declarațiile vamale de reexport și de import se depun în primele 10 zile ale lunii pentru întreaga cantitate de mărfuri vândută în cursul lunii anterioare, la biroul vamal în a cărui rază de competență funcționează magazinul duty-free. Drepturile de export sau import pentru mărfurile comercializate pe parcursul unei luni, vor fi achitate la încheierea destinației vamale magazin duty-free. Declarațiile vamale vor fi însoțite de o listă specificativă în care se vor evidenția numerele bonurilor fiscale și ale facturilor în baza cărora au fost vândute mărfurile ce fac obiectul acestora, precum și descrierea mărfurilor comercializate, cantitățile și valorile acestora. Documentele care atestă felul și cantitatea mărfurilor înscrise în declarațiile vamale sunt bonurile fiscale și facturile emise.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău