Procedura de autorizare a medicamentelor pe piața autohtonă, simplificată

  • 13 Aprilie 2016 16:23
Procedura de autorizare a medicamentelor pe piața autohtonă, simplificată

Mai multe medicamente de calitate vor deveni mai accesibile pe piața farmaceutică din Republica Moldova.

În acest sens, Ministerul Sănătății a simplificat procedura de autorizare a produselor farmaceutice pe piață autohtonă, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, în cazul medicamentelor înregistrate de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) sau în cel puțin o țară din Spațiul Economic European, sau Elveția, SUA, Canada, Japonia, Australia, solicitantul înaintează la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale o cerere privind evaluarea dosarului în procedură simplificată. Producătorii din aceste țări nu vor mai depune substanțe de referință, impurități și mostre de medicament pentru efectuarea controlului calității la etapa autorizării.

De asemenea, solicitantul va depune o declarație pe proprie răspundere, în care să specifice că dosarul depus este identic cu cel acceptat de către EMA sau de către autoritățile de reglementare naționale competente din aceste țări. Această măsură îl va responsabiliza pe deținătorul de certificat de înregistrare a medicamentului și ulterior va contribui la supravegherea medicamentelor, care urmează să fie plasate pe piața Republicii Moldova.

Totodată, termenul de examinare a cererilor va fi de până la 60 de zile, în comparație cu 210 zile cât era indicat în procedura națională, până la aprobarea noilor prevederi.

Anterior, ministra sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat că în ultimii ani s-a constatat că multe medicamente lipsesc de pe piața din R. Moldova și că autoritățile și-au asumat responsabilitatea să vină cu îmbunătățiri la autorizarea și punerea pe piață. Oficiala anunța că se vor elimina toate procedurile birocratice în așa mod, încât producătorii și distribuitorii de medicamente să aibă un acces cât mai rapid și mai liber pe piața autohtonă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău