Probleme din educație, discutate la Forumul Cadrelor Didactice
-
25 August 2021 13:15
Instituțiile educaționale din municipiul Chișinău duc lipsă de 10 la sută din personal. Totodată, în subordinea Direcției generale educație, tineret și sport a municipiului Chișinău nu există suficiente cadre didactice, care ar asigura odihna de vară a elevilor, conform solicitărilor venite din partea părinților, a menționat Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport al Consiliului municipal Chișinău, la Forumul Cadrelor Didactice din capitală, transmite IPN.
Vorbind despre probleme cu care se confruntă sectorul educației, Andrei Pavaloi a opinat că actele normative privind alimentația copiilor în școli trebuie modificate, astfel ca de alimentație gratuită să beneficieze și elevii care învață în școli private, nu doar în instituții de stat.
Multe instituții educaționale au un grad sporit de uzură, dar resursele financiare alocate în acest scop sunt doar pentru reabilitarea lor, nu și pentru consucția unor edificii noi. Deși în ultimii ani bugetul pentru sectorul educației s-a majorat, o bună parte a acestor bani merg pentru salarizarea angajaților din domeniu și pentru întreținerea instituțiilor educaționale, a notat rensponsabilul de la DGETS.
Anatol Gremalschi, coordonator de programe în educație la Institutul de Politici Publice, a menționat că problema insuficienței cadrelor didactice poate fi soluționată dacă la universitățile pedagogice viitorii profesori ar fi învățati să predea mai multe discipline școlare, nu doar una sau două.
„Totodată, statul trebuie să plătească pedagogilor nu doar orele predate, dar și orele în care se pregătesc pentru predarea lecțiilor, precum și orele de lucru cu părinții. Mizăm mult pe ajutorul sindicatelor în acest sens”, a spus Anatol Gremalschi.
Prezentă la Forumul Cadrelor Didactice din municipiul Chișinău, Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile omului, a amintit că niciun angajat nu poate fi eliberat din funcție pe motiv că nu s-a vaccinat împotriva COVID-19.
În același timp, Maia Bănărescu, a subliniat că sistemul educațional trebuie să fie unul prietenos copiilor. „Mulți copii sunt supuși neglijării, abuzului, bullying-ului. Pedagogii sunt cei care trebuie să sprijine acești copii”, a spus ombudsmanul, care a adăugat că avocatului poporului i se poate adresa orice copil, chiar și fără acordul părinților.
Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, a subliniat că, din anul 1991 și până nu demult, în capitală au dispărut peste 80 de grădinițe, în locuri acestor instituții educaționaale fiind construite blocuri de locuit sau centre comerciale.