Problematica gestionării deșeurilor a fost discutată în cadrul unor consultări publice la Leova

  • 08 Iunie 2023 11:11
Problematica gestionării deșeurilor a fost discutată în cadrul unor consultări publice la Leova

În contextul agendei Săptămânii Verzi, Ministerul Mediului a desfășurat la Leova consultări publice asupra Ghidului metodologic de elaborare a Programelor Locale de Gestionare Deșeuri (PLGD). În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri reprezentanții administrației publice locale și-au exprimat îngrijorările ce țin de managementul deșeurilor în localitățile lor, au pus întrebări ce vizează dezvoltarea infrastructurii în Regiunea de management al deșeurilor nr. 2 (raioanele Leova, Cimișlia, Basarabeasca), în contextul semnării Acordului de împrumut cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și s-au familiarizat cu pașii ce urmează a fi întreprinși pentru a avansa în implementarea cu succes a proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”, transmite Ministerul Mediului.

Primăriile Iargara, Tigheci și Băiuș au împărtășit celorlalte administrații publice locale experiența lor și bunele practici acumulate ca urmare a cooperării intercomunale și implementării proiectului de gestionare a deșeurilor în cele trei localități, reiterând importanța asocierii primăriilor în atragerea fondurilor și realizarea obiectivelor propuse.

În contextul întâlnirii, au fost puse în discuție și prevederile cadrului legal privind serviciul de gestionare a deșeurilor, au fost prezentate proiectul Programului Național de Gestionare a Deșeurilor, planificarea finanțării în sectorul deșeuri pe RMD nr. 2 și situația actuală privind sistemul integrat de management al deșeurilor. A fost prezentată metodologia privind calcularea tarifelor pentru serviciile publice de gestionare a deșeurilor municipale – subiect față de care participanții au manifestat un interes sporit.

Ghidului metodologic de elaborare a Programelor Locale de Gestionare Deșeuri a fost elaborat în vederea transpunerii prevederilor legii privind deșeurile și în corespundere cu obiectivele și măsurile prevăzute de Programul Național pentru gestionarea deșeurilor pentru anii 2023-2027, cu scopul de a furniza îndrumări metodologice pentru autoritățile publice locale în procesul de elaborare a PLGD, respectiv implementării și dezvoltării unui sistem integrat de management al deșeurilor în fiecare localitate, reprezentând și principalul instrument de planificare strategică a gestiunii deșeurilor la nivel local.

Evenimentul a fost organizat în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale” finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

 

La eveniment au participat președintele Consiliului Raional, primari din raionul Leova, responsabili de gestionarea serviciului de management al deșeurilor, operatori de gestionare a deșeurilor și reprezentanți ai societății civile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău