Problema transnistreană și implementarea pachetului Berlin plus, pe lista de discuții la întrevederea Cristinei Lesnic cu Peter Michalko
-
03 Mai 2019 09:46
Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a avut joi, 2 mai, o întrevedere cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a comunicat agenției MOLDPRES Biroul politici de reintegrare.
În cadrul dialogului s-a efectuat un schimb de opinii pe marginea diferitelor aspecte ce țin de problematica transnistreană, progreselor marcate în implementarea subiectelor ce figurează în așa-numitul pachet Berlin plus, proiectelor în derulare pe dimensiunea promovării măsurilor de consolidare a încrederii.
S-a trecut în revistă dinamica din activitatea grupurilor de lucru sectoriale, problemele abordate în platforma respectivă și inițiativele constructive propulsate de către partea moldovenească în vederea soluționării dificultăților întâmpinate de către locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.
Viceprim-ministrul a reiterat necesitatea mobilizării eforturilor în vederea eliminării barierelor existente în calea liberei circulații, finalizării expertizei tehnice a podului de la Gura Bâcului cu suportul Misiunii OSCE și al Delegației UE în Republica Moldova, precum și a relevat succesele înregistrate în preschimbarea permiselor de conducere din regiunea transnistreană în cele de model național.
Cristina Lisnic a solicitat implicarea proactivă a UE, în comun cu mediatorii și observatorii din cadrul procesului de negocieri în vederea contracarării acțiunilor unilaterale ale Tiraspolului și a soluționării amiabile a problemelor artificial create prin așa-numitele acte ce vizează s. Varnița din raionul Anenii Noi și satele din raionul Dubăsari, situate în stânga Nistrului.
Totodată, s-a reiterat necesitatea coordonării prealabile cu Biroul politici de reintegrare și autoritățile competente ale Republicii Moldova a tuturor programelor de asistență ce sunt implementate de către donatorii străini și care au ca beneficiari locuitorii din regiunea transnistreană, cu invitarea reprezentanților Biroului la reuniunile periodice ale donatorilor externi pentru a fi expusă poziția instituțională.
Au fost abordate așteptările Chișinăului în contextul vizitei de lucru a Reprezentantului Special al Președinției în exercițiu al Slovaciei în OSCE, Franco Frattini, care va fi efectuată în timpul apropiat în Republica Moldova, precum și unele aspecte legate de organizarea evenimentelor dedicate Zilei Europei.
La finalul întrevederii, vicepremierul a accentuat că partea moldovenească va fi și în continuare activă în platformele de negocieri pentru reglementarea transnistreană, va insista pe abordarea subiectelor din toate coșurile de pe agenda negocierilor, inclusiv pe aspectele în materie de securitate, precum și a intervenit cu apelul unei implicări constructive a actorilor formatului de negocieri ,,5+2”, întru soluționarea viabilă a tuturor problemelor actuale și convingerea Tiraspolului de a renunța la acțiunile cu caracter provocator.