Problema nodului hidroenergetic de la Novodnestrovsk a fost studiată de experți din domeniul mediului

  • 08 Decembrie 2021 09:55
Problema nodului hidroenergetic de la Novodnestrovsk a fost studiată de experți din domeniul mediului

În bazinul râului Nistru se constată o modificare la nivelul serviciilor ecosistemice, fiind înregistrată scăderea sau, în unele cazuri, dispariția unui număr de specii de pești, care locuiesc doar în ape curate, apariția speciilor invazive noi, care elimină speciile locale. Acest lucru se arată într-un studiu recent despre impactul social și de mediu al Complexul Hidroenergetic Nistrean, comandat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova și elaborat de către un grup de experți independenți, la solicitarea Ministerului Mediului al Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei, transmite MOLDPRES.

Studiul menționează că „apa deversată prin turbinele nodului hidrotehnic anul împrejur are o temperatură de 4 grade Celsius, fapt care provoacă perturbarea regimului termic natural pe sectorul mijlociu al Nistrului în aval și în lacul de acumulare Dubăsari. Deversarea neuniformă a apei din lacurile de acumulare în perioada de depunere a icrelor la pești provoacă o schimbare vizibilă a nivelului apei în râu, iar ca rezultat icrele deseori ajung pe o suprafață secată, se usucă și pier”, scrie sursa citată.

„Ca urmare a modificării regimului termic și hidrologic al apelor Nistrului, s-a redus numărul de specii cu o rezistență scăzută la oscilațiile de temperatură și ale regimului hidrologic. Prin urmare, se reduce capacitatea de autoepurare, ceea ce generează reducerea potențialului Nistrului ca mediu recreativ, afectând calitatea vieții și oportunitățile turistice în zonă”, indică Ministerul Mediului.

Ucraina, de pe teritoriul căreia vine fluviul Nistru, construiește de câțiva ani, la hotar cu Republica Moldova, în localitatea Novodnestrovsk, o centrală hidroelectrică, activitatea căreia afectează ecosistemul fluviului Nistru, generând  probleme de mediu pentru țara noastră.

În cadrul ședinței Comisiei pentru utilizarea durabilă și protecția bazinului râului Nistru, desfășurată la 28-29 octombrie curent în Moldova, au fost scoase în evidență o serie de probleme și impacturi legate de funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean, ce necesită clarificări și soluționări la nivelul ambelor țări, Republica Moldova și Ucraina. Partea moldovenească a Comisiei a solicitat părții ucrainene să respecte mai multe condiții dintre care asigurarea debitului de apă de minim 130 m/s, volumele de apă să nu se reducă și regimul termic să nu se modifice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău