Prioritățile noii strategii comerciale a Uniunii Europene

  • 18 Februarie 2021 16:22
Prioritățile noii strategii comerciale a Uniunii Europene

Uniunea Europeană vrea să pună lupta împotriva încălzirii globale în centrul schimburilor sale comerciale externe și va face eforturi pentru o reformă a Organizației Mondiale a Comerțului, potrivit noii strategii comerciale prezentate joi de Comisia Europeană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Provocările cu care ne confruntăm necesită o nouă strategie pentru politica comercială a UE. Avem nevoie de un comerț deschis, bazat pe norme, pentru a contribui la restabilirea creșterii economice și la crearea de locuri de muncă după pandemia de COVID-19. Politica comercială trebuie, de asemenea, să sprijine pe deplin transformările verzi și digitale ale economiei noastre și să conducă eforturile globale de reformare a OMC. În plus, ar trebui să ne ofere instrumentele necesare pentru a ne apăra atunci când ne confruntăm cu practici comerciale neloiale", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Noua strategie acordă prioritate unei reforme majore a Organizației Mondiale a Comerțului, inclusiv angajamente globale privind comerțul și clima, noi norme pentru comerțul digital, norme consolidate pentru combaterea denaturărilor concurenței și restabilirea sistemului său de soluționare obligatorie a litigiilor.

De asemenea, noua strategie va consolida capacitatea comerțului de a sprijini tranziția digitală și cea climatică. În primul rând, contribuind la realizarea obiectivelor Pactului verde european. În al doilea rând, prin eliminarea barierelor comerciale nejustificate din economia digitală pentru a profita de beneficiile tehnologiilor digitale în comerț. Prin consolidarea alianțelor sale, cum ar fi parteneriatul transatlantic, împreună cu un accent mai puternic pe țările învecinate și Africa, UE va fi mai în măsură să modeleze schimbările globale.

În paralel, UE va adopta o abordare mai strictă și mai fermă în ceea ce privește punerea în aplicare și asigurarea respectării acordurilor sale comerciale, combaterea comerțului inechitabil și abordarea preocupărilor legate de sustenabilitate. UE își intensifică eforturile pentru a se asigura că acordurile sale aduc beneficii negociate lucrătorilor, fermierilor și cetățenilor săi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău