Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, sărbătorește în izolare împlinirea vârstei de 99 de ani

  • 10 Iunie 2020 12:03
Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, sărbătorește în izolare împlinirea vârstei de 99 de ani

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii de peste șapte decenii, sărbătorește miercuri împlinirea vârstei de 99 de ani, cu mai puțină fanfară decât de obicei, relatează miercuri Reuters, preluat de Agerpres.

Philip, ducele de Edinburgh, își va petrece ziua de naștere în mod privat la Castelul Windsor, la vest de Londra, unde el și regina în vârstă de 94 de ani s-au mutat pe perioada aplicării măsurilor de izolare în Marea Britanie.

Acest lucru înseamnă că ceilalți membri ai familiei regale vor trebui să îi transmită urări prin apeluri video.

''Nu mi-am văzut de mult timp tatăl. El va împlini 99 de ani săptămâna viitoare'', a declarat săptămâna trecută pentru Sky News prințul Charles, succesor la tron și cel mai în vârstă dintre cei patru copii ai ducelui de Edinburgh.

Membrii familiei regale britanice fac puțină vâlvă în public de ziua lor de naștere, însă sărbătorile din acest an au fost încă și mai discrete.

În mod tradițional, ziua de naștere a prințului Philip ar fi celebrată cu salve de armă la Londra însă, în condițiile în care adunările publice sunt interzise în Marea Britanie, regina a considerat că ar fi nepotrivită organizarea unor astfel de ceremonii regale și a anulat chiar și propriul eveniment de aniversare, în luna aprilie, pentru prima dată în cei 68 de ani de domnie.

Cu toate acestea, Palatul Buckingham a dat publicității o nouă fotografie a cuplului regal pentru a marca ziua de naștere a prințului Philip, realizată săptămâna trecută în patrulaterul din interiorul castelului Windsor.

Philip, fost ofițer de marină, renumit pentru manierele sale uneori bruște și gafele verbale ocazionale, s-a căsătorit cu prințesa Elisabeta de atunci în 1947, cu cinci ani înainte ca aceasta să devină regină. În prezent, el este de departe cel mai longeviv consort al oricărui monarh britanic.

El a renunțat la îndatoririle regale în august 2017, după ce a îndeplinit peste 22.000 de astfel de angajamente, iar în ultimii ani a fost din ce în ce mai rar văzut în public.

Cu toate acestea, el a rupt tăcerea după retragere, în aprilie, pentru a rosti o declarație de mulțumire adresată tuturor celor implicați în lupta împotriva COVID-19.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău