Principalul contracandidat al lui Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din Belarus a fost reținut

  • 18 Iunie 2020 14:32
Principalul contracandidat al lui Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din Belarus a fost reținut

Principalul contracandidat al peședintelui belarus, Aleksandr Lukașenko, în cursa prezidențială a fost reținut joi, 18 iunie.

Este vorba despre bancherul și fostul președinte al băncii Belgazprombank, Viktor Babariko, care a fost dus la audieri astăzi, împreună cu fiul său, la sediul Departamentului de investigații financiare a Comitetului de Stat de Control din Belarus. Anunțul a fost făcut de staff-ul electoral al candidatului din rândul opoziției belaruse. Acesta a fost reținut joi dimineața, pe 18 iunie, când Viktor Babariko și fiul său Eduard Babariko au transmis semnăturile strânse Comisiei Electorale Centrale din Belarus.

Pentru eliberarea certificatului de candidat la președinția Belarus, trebuie strânse 100.000 de semnături. Babariko a strâns de aproape patru ori mai multe semnături. Serviciile speciale ale republicii nu comentează situația. Televiziunea de stat nu a raportat incidentul, preferând să relateze despre tulburările din Statele Unite și despre pandemia din Uniunea Europeană.

Anterior, șeful Comitetului de Stat de Control din Belarus a anunțat demararea unor investigații în dosare penale deschise împotriva foștilor și actualilor angajați ai Belgazprombank, o filială a concernului rus Gazprom, din Rusia, una dintre cele mai mari trei bănci post-sovietice din această republică.
La data de 15 iunie, Banca Națională din Belarus a numit conducerea sa în Consiliul de administrație al acestei bănci. Gazprom consideră că această decizie este una ilegală. Se știe că Viktor Babariko este acum audiat de Departamentul de Investigații Financiare al Comitetului de Stat de Control din Belarus în cadrul unei anchete penale. Fostul bancher este acuzat de implicare în infracțiuni de evaziune fiscală și legalizarea veniturilor obținute în mod ilegal în anii trecuți.

În același timp, trebuie remarcat faptul că Belgazprombank a trecut cu succes toate evaluările și controalele și auditul Băncii Naționale a Republicii Belarus. Potrivit staff-ului electoral al candidatului Babariko, audierile bancherului se desfășoară în absența avocaților săi. Avocații se află în clădirea Comitetului de Control al statului și nu le este permis accesul la clientul lor. Experții atribuie reținerea lui Babariko celor doi factori importanți - presiunea exercitată asupra principalului său rival politic de către Aleksandr Lukașenko, precum și dorința lui Lukașenko de a exercita presiuni asupra partenerilor ruși pentru a reduce prețul la gazele rusești importate.

Sursa: RADOR/REGNUM

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău