Prin modificările la legea SIS, la orice expunere sau comentariu persoana poate ajunge în lista neagră, opinie

  • 24 Decembrie 2022 11:45
Prin modificările la legea SIS, la orice expunere sau comentariu persoana poate ajunge în lista neagră, opinie

Oferirea unor atribuții suplimentare Serviciului de Informații și Securitate devine extrem de periculoasă și poate transforma SIS într-o entitate care ia decizii subiectiv și unilateral. Opinia aparține directorului Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu, potrivit căruia dacă modificările la legea SIS vor fi aprobate în formula actuală, instituția va putea fila sau intercepta oamenii în afara urmăririi penale, notează IPN.

În prezent măsurile de investigație au loc doar în contextul unui dosar penal, iar odată oferite atribuții suplimentare SIS-ului, investigarea poate avea loc în afara unui dosar penal, explică șeful Asociației pentru Protecția Vieții Private. Potrivit lui Sergiu Bozianu, inițiativa de a oferi SIS-ului pârghii nelimitate este periculoasă și lasă spațiu pentru abuzuri.

„Acum se dorește modificarea mai multor legi ca să i se ofere SIS-ului și mai multe pârghii. Cu cât mai mult fortificăm această autoritate și ignorăm alte autorități care apără drepturile omului sau protejează în privința eventualelor abuzuri, am putea ajunge rapid în situația în care creăm o super-putere care controlează tot, îi verifică absolut pe toți și o face subiectiv, unilateral sau după propriile convingeri. Acum SIS-ului i se oferă instrumente pentru a contracara eventuale atentate la securitatea statului. Noi nu suntem de acord cu forma în care au fost expuse aceste noi atribuții. Noi considerăm că aceste proiecte de lege au fost scrise în așa fel încât SIS să aibă competențe nelimitate. Pentru cetățenii simpli asta înseamnă că la orice expunere verbală, reclamație, afișare în public, comentariu pe facebook, omul ar putea ajunge în lista neagră și să fie verificate toate activitățile pe care această persoană le realizează, începând de la carduri bancare, ce bunuri și proprietăți are, cu cine comunică”, a spus directorul executiv al Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu, în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

Astfel, dacă legislația va fi modificată, SIS obține libertatea de a-și pune în aplicare tot arsenalul măsurilor speciale de investigații, fără mandat din partea judecătorului, la simpla bănuială rezonabilă că o persoană ar putea atenta la securitatea statului.

„Măsurile speciale de investigații, de regulă, sunt activități de filare, interceptare, urmărire vizuală, montarea dispozitivelor tehnice speciale pentru a urmări o anumită persoană. Prin noua lege se dorește ca măsurile speciale de investigații să poată fi făcute în afara urmăririi penale”, a mai spus Sergiu Bozianu.

În altă ordine de indei, proiectele de modificare a legii SIS prevăd că în cadrul instituției vor putea fi angajate și persoane cu dublă cetățenie. Astfel, cei din SIS vor putea deține atât cetățenia Republicii Moldova, cât și cetățenia oricărui stat membru al Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău