Primul weekend din februarie va fi cu vreme caldă

  • 02 Februarie 18:00
Primul weekend din februarie va fi cu vreme caldă

Primul weekend din februarie se anunță cu vreme caldă și temperaturi pozitive în toată perioada zilei, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform meteorologilor, în intervalul 3-4 februarie, se prevăd maxime termice de până la 13 grade Celsius, ziua, și în jur de zero grade, noaptea. În perioada de referință, precipitații nu se prevăd, cu excepția zonei de nord, unde sunt posibile ploi slabe și lapoviță.

În luna februarie, potrivit datelor medii multianuale, începe creșterea ușoară a temperaturii aerului, iar față de ianuarie aceasta este mai ridicată cu 1-1,5ºC. În februarie, temperatura medie lunară a aerului pe teritoriul Republicii Moldova variază între -1ºC, în sudul țării, și -3ºC, în regiunea de nord. 

Denumirea populară a lunii februarie este Faur, Făurar, Fluierar sau Luna Lupilor. Îi zice Făurar, după făurarii în fier (fierarii), care pregăteau fierul plugului pentru arat.  Asta pentru că în februarie noaptea îngheață pământul, iar ziua se dezgheață, dar și pentru că este o lună destul de ciudată: geruri ca gerul Bobotezei și căldură ca în martie-aprilie. 

Este luna când gospodarii satelor încep pregătirile pentru muncile câmpului, lucrul în livezi, gunoitul câmpului, altoitul pomilor, răsăditul semințelor și altele. Superstițiile lunii sunt legate de prevestirile de timp: dacă va cânta bufnița, e semn de primăvară timpurie; dacă Faur este urât, luna mai va fi frumoasă; dacă nu e vifor în februarie, viforul vine la Paști.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău