Primul vaccin anti-COVID va ajunge în România la începutul anului viitor. Doar 4 din 10 români ar accepta să primească serul

  • 05 Septembrie 2020 09:49
Primul vaccin anti-COVID va ajunge în România la începutul anului viitor. Doar 4 din 10 români ar accepta să primească serul

Primul vaccin anti-COVID va ajunge în România la începutul anului viitor. Țara noastră ar urma să primească de la Comisia Europeană aproape 1,3 milioane de doze de ser, într-o primă tranșă. Vaccinul împotriva acestui virus este în faza experimentală, scrie TVR MOLDOVA.

300 de milioane de doze de vaccin împotriva SARS COV 2 vor fi împărțite, în prima fază, țărilor din spațiul comunitar. Comisia Europeană a semnat deja un prim contract cu o companie farmaceutică și negociază în continuare cu altele.

Din fiecare tranșă de ser destinată Uniunii Europene, România primește 4 % din numărul de doze. În total, țara noastră a făcut deja comandă de vaccin pentru 10,7 milioane de persoane.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Speram că după 1 ianuarie să putem beneficia și de primele doze de vaccin. În acest moment firmele cu care suntem noi și Comisia Europeană în discuții ne vor prezenta două variante și varianta cu un singur vaccin sau varianta și cu rapel la 29 de zile.

Medicii și profesorii vor fi primii cărora li se vă administra vaccinul anti - COVID. Însă pe lista priorităților sunt și persoanele vulnerabile, adică vârstnici dar și copii.

Andrei Rogoz, medic specialist boli infecțioase: Cei care au trecut prin boală și cărora le-au fost dozați în dinamică anticorpii, s-a văzut că la trei, patru luni, mulți pierd acest nivel de anticorpi, iar de la vaccin se pleacă de la un nivel mai mare, e plauzibil să dureze semnificativ imunitatea, în urma vaccinării decât cele patru luni.

Cei mai mulți dintre români se mai gândesc dacă să se vaccineze. Doar 4 din 10 ar accepta să primească serul care să-i țină departe de infectarea cu cel mai periculos virus al momentului.

Medicul primar boli infecțioase Institutul "Matei Balș", Adrian Marinescu: Nimeni nu va face un vaccin până nu va avea toate datele foarte clare, dar în momentul în care acest vaccin va exista, cred că noi toți trebuie să ne gândim că avem neapărată nevoie, chiar dacă suntem în punctul în care n-avem boli asociate trebuie să ne gândim că trebuie să-i protejam pe cei de alături care poate sunt în vârstă sau au boli cronice.

Până acum, aproape 4 % din populația României a dezvoltat anticorpi la COVID-19, arată datele Institutului de Sănătate Publică.

Sursa:Tvr Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău