Primul soi de măr cu miezul roșu în R.Moldova. Cum arată și ce gust are fructul (Agrobiznes)

  • 20 Septembrie 2018 17:20
Primul soi de măr cu miezul roșu în R.Moldova. Cum arată și ce gust are fructul (Agrobiznes)

Merele cu pulpă roșie sunt printre cele mai noi tendințe în livezile din Europa. Mai multe țări cum ar fi Belgia sau Ungaria deja au înființate livezi cu asemenea soiuri.

Oleg Târsână, președintele Uniunii asociațiilor producătorilor de culturi nucifere (UAPCN) a postat recent mai multe fotografii în care prezintă o selecție de măr cu miezul roșu.

Potrivit Agrobiznes, producătorul a spus că varietatea dată a fost obținută prin încrucișarea dintre genitori de la planta mamă cu tendința spre miezul roșu. Soiul este în curs de evaluare, dar deja demonstrează câteva trăsături foarte interesante. Parametrii senzoriali sunt excelenți.

„Varietatea de mere cu miezul roșu a fost obținută printr-o încrucișare făcută în anul 2009, dintre genitori de la planta mamă cu tendința spre miezul roșu. Diametrul mărului este de 45-60 cm. Miezul este de culoarea roșie pronunțat până la camera seminală. Are o textură foarte plăcută crocantă și aromă deosebită. De regulă, soiurile de măr cu miezul roșu sunt foarte acide, însă soiul pe care îl prezentăm are un gust echilibrat”, spune Oleg Târsână.

Recent, Oleg Târsână a comunicat și despre un soi de nuci cu miezul roșu care a fost numit temporar Rubin.

”Primii pomi altoiți au fost plantați în pepenieră, acum avem câteva parcele care se înființează cu acest soi, mai mult în România, ei sunt mai interesați de soiuri deosebite. La moment, pomii cresc foarte bine. Varietatea data s-a dezvoltat foarte bine și în anul curent o să fie plantate primele loturi”.

Președintele UAPCN a mai spus că, în anul trecut, de la planta mamă au fost colectate primele câteva kg de miez, care au fost testate, iar fermierii s-au arătat interesați de acest soi.

sursa: agrobiznes.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău