Primul raport Promo-LEX în misiunea de monitorizare a alegerilor prezidențiale

  • 26 August 2020 12:00
Primul raport Promo-LEX în misiunea de monitorizare a alegerilor prezidențiale

Asociația Promo-LEX și-a lansat astăzi misiunea de observare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie și a prezentat primul raport de monitorizare.

Asociația consideră că la patru ani de la precedentul scrutin, din cele șase adrese ale Curții Constituționale, Parlamentul a soluționat doar una complet și două parțial.

Potrivit experților Promo-Lex, Comisia Electorală Centrală (CEC) trebuie să manifeste o atitudine pro activă și să soluționeze, în limita competenței, adresele Curții, prin emiterea de instrucțiuni și acte normative.

Soluții tehnice pot fi emise pe subiecte precum: transportarea organizată a alegătorilor în contextul suspiciunilor de corupere electorală, implicarea cultelor religioase în campanie, examinarea contestațiilor după ziua alegerilor.

Promo-Lex atenționează și asupra creșterii numărului de alegători în Rep. Moldova în contextul înregistrării unui spor negativ al populației în ultimii 20 de ani. Numărul cetățenilor cu drept de vot, conform Registrului de Stat al Alegătorilor la data 1 august 2020, era de 3 286 304 persoane, cu 410 mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Asociația invocă faptul că este în creștere în special, numărul de alegători fără domiciliu/reședință și al celor din regiunea transnistreană, în condițiile în care cifra electorilor din celelalte unități administrativ-teritoriale este în scădere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău