Primul raport al Comisiei de evaluare externă, respins de CSM. Cine este candidatul pentru care s-a dispus reluarea procedurii de evaluare

  • 08 Iunie 14:10
Primul raport al Comisiei de evaluare externă, respins de CSM. Cine este candidatul pentru care s-a dispus reluarea procedurii de evaluare

Consiliul Superior al Magistraturii a decis respingea Raportului Comisiei vetting prin care Svetlana Balmuș nu a promovat evaluarea externă și a dispus reluarea procedurii de evaluare de către Comisia de evaluare externă (Comisia vetting).

Consiliul susține că a luat în considerare documentele prezentate de candidat, ce nu au putut fi prezentate în termeni utili Comisiei vetting, scrie Bizlaw.md.

Comisia urmează să evalueze repetat candidatul și să aprobe un raport nou. Astfel, CSM urmează să ia o decizie finală în acest caz.

Svetlana Balmuș este membră al Consiliului Superior al Procurorilor și a fost numită din rândul societății civile de către Președintele Republicii Moldova.

Aceasta a fost audiată de Comisia Vetting în calitate de candidată la funcția de judecătoare a Curții Supreme de Justiție. Audierea a avut loc în contextul evaluării integrității financiare și etice a candidatei și s-a desfășurat în temeiul prevederilor Legii 65/2023, normelor subordonate legii și altor acte normative.

În audiere au fost abordate subiecte de integritate financiară și etică, după cum urmează:

- Averea inexplicabilă în anii 2012, 2013 și 2021;

- Sursele financiare neclare folosite pentru deschiderea un cont de depozit în 2011;

- Veniturile soțului candidatei;

- Veniturile familiei obținute din activitatea de avocat;

- Dreptul de utilizare și habitare într-un imobil;

- Cazurile CEDO relevante subiectului evaluării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău