Primul președinte al Parlamentului R.Moldova ales în mod democratic, Alexandru Moșanu, s-a stins din viață

  • 08 Decembrie 2017 09:04
Primul președinte al Parlamentului R.Moldova ales în mod democratic, Alexandru Moșanu, s-a stins din viață

Primul președinte al Parlamentului R. Moldova ales în mod democratic, Alexandru Moșanu, s-a stins din viață, la vârsta de 85 de ani. Istoricul și politicianul Alexandru Moșanu suferea de o boală incurabilă și s-a stins din viață în apartamentul său.

Alexandru Moșanu s-a născut pe 19 iulie 1932 în satul Braniște, județul Bălți. A absolvit Facultatea de Istorie, este doctor habilitat în științe istorice, membru de onoare al Academiei Române. În perioada 1990-1998 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova și a deținut funcția de președinte al Parlamentului în perioada 3 septembrie 1990 – 2 februarie 1993.

Alexandru Moșanu a fost unul dintre fruntașii mișcării de renaștere națională și unul dintre fondatorii Frontului Popular. În 1991 a semnat Declarația de Independență a Republicii Moldova. 

Viitorul Republicii Moldova stă în mâinile tinerilor, susține într-un interviu pentru Radio Chișinău profesorul Alexandru Moșanu.

„Guvernanții noștri trebuie să demonstreze că sunt oameni serioși, că apără interesele omului. Trebuie să câștige încrederea oamenilor, pe care au pierdut-o. Să recâștigi această încredere este extrem greu. Cum refaci economia dacă ai mers pe un model greșit, nu pe modelul din occident. Trebuie să funcționeze justiția. Cât să vorbești despre acele miliarde? Cu vorbe nu faci nimic. Trebuie să se ia decizii, dar cine să le ia, dacă ei au fost implicați aici? Unica soluție e reunirea. Eu știam aceasta înainte de a fi implicat în politică, dar și-au adus aminte de chestia asta când au văzut că mor de foame, că n-au de lucru. Până acum s-au orientat în altă direcție. Mare rău ne-au făcut acei care vin din vechiul sistem, au încălcat Declarația de Independență în care este fixat vectorul occidental, valorile occidentale și valorile naționale românești, spre asta ne-am orientat atunci, dar ne-au reîntors spre nonvalorile care ne-au strivit sufletește  și din punct de vedere național”, a subliniat Alexandru Moșanu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
2
Wed
4
Thu
7
Fri
1
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău