Primul pachet turistic de promovare a turismului este gata
-
20 Iunie 2016 10:19
Primul pachet turistic de promovare a turismului, care prevede vizitarea mai multor mănăstiri, vinării, muzee și monumente naturale istorice din Republica Moldova este gata de a fi pus la dispoziția operatorilor naționali și externi.
Numit simbolic ”Pomul Vieții” proiectul, care face parte dintr-un program transfrontalier de promovare a turismului de patrimoniu în regiunea Bazinului Mării Negre, vine să valorifice tezaurul cultural al țării noastre.
Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, vinăriile ”Cricova” și ”Mileștii Mici”, complexul etno-cultural Vatra, complexul muzeal Orheiul Vechi, Mănăstirea Curchi, care reprezintă cea mai înaltă catedrală din Moldova, cetatea Sorocii, satul cu tradiții Domulgeni din raionul Florești, vinoteca Carpe-Diem. Sunt câteva dintre primele destinații incluse în traseul ”Pomul Vieții ” care ar urma să-i facă mai ales pe cetățenii din străinătate interesați să viziteze Republica Moldova.
”Argumentarea o avem în covoarele noastre, prosoapele noastre. Elemente arhitecturale întâlnim oriunde, mai ales la țară. Avem pomul vieții pe ceramica de la noi. Cel mai vechi ”Pom al vieții” a fost găsit e teritoriul actual al Republicii Moldova acum șapte mii de ani, la Orheiul Vechi acum trei mii de ani”, a declarat Svetlana Lazăr, președintele „Asociației Naționale a Turismului Rural, Ecologic și Cultural”, organizația care implementează proiectul în Republica Moldova.
Mâncarea și degustarea vinurilor moldovenești, sunt parte a experienței traseului ”Pomului Vieții” potrivit organizatorilor.
Director științific al Muzeului Național de Etnografie, Varvara Buzilă, expertă în cadrul proiectului. ”Turismul de altădată era axat pe valorificarea monumentelor ce țineau de cel de-al Doilea Război Mondial și tot ceea ce însemna ideologia comunistă. Noi am regândit aceste strategii. Din 2003, după adoptarea Convenției UNESCO privind salvgardarea petrimoniului cultural imaterial, avem o deschidere mult mai largă asupra moștenirii noastre culturale”, a declarat Varvara Buzilă.
Din acest proiect transfrontalier de promovare turismului de patrimoniu, finanțat de Uniunea Europeană, mai fac parte România, Ucraina, Georgia, Bulgaria și Turcia, fiecare alegând câte zece destinații pe care le propun spre vizitare turiștilor naționali dar și celor din străinătate.