Primul hram al Catedralei Naționale de la București a fost serbat de Sfântul Apostol Andrei

  • 30 Noiembrie 2018 18:49
Primul hram al Catedralei Naționale de la București a fost serbat de Sfântul Apostol Andrei

Creștinii de rit nou îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, considerat Ocrotitorul României.

Și aproape 700.000 de români își serbează onomastica, iar Catedrala Națională își sărbătorește pentru prima dată hramul.

Prima liturghie de hram la Catedrala Națională a fost oficiată de doi patriarhi și 32 de ierarhi ortodocși, în prezența a 2.000 de credincioși.

A fost ales Sfântul Andrei ca patron spiritual al catedralei, întrucât el este considerat apostolul românilor, cel care a călcat pe pământ românesc, mai precis prin Dobrogea, acum 2.000 de ani.

În 1997, Sfântul Andrei a fost declarat ca ocrotitor al României, iar 30 niembrie a devenit sărbătoare național-religioasă, cu o zi înainte de Ziua Națională.

La Catedrala Națională, predica de azi a fost rostită de patriarthul Teofil al III-lea al Ierusalimului, care i-a îndemnat pe români să păstreze credința primită de la un apostol.

La finalul slujbei a fost citită pastorala Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, emisă cu ocazia primului hram al catedralei și cu ocazia Zilei Naționale a României.

În pastorală se arată rolul bisericii în realizarea unirii din 1918.

După încheierea liturghiei, la Catedrala Națională se reia pelerinajul celor care vor să se închine în altra, pelerinaj prelungit până duminică, 2 decembrie.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău