Primul deces uman din cauza gripei aviare H5N2, confirmat de OMS

  • 06 Iunie 11:33
Primul deces uman din cauza gripei aviare H5N2, confirmat de OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat miercuri că primul caz de deces la om din cauza gripei aviare H5N2 a fost confirmat în Mexic, potrivit Le Figaro, transmite News.ro.

"Acesta este primul caz uman confirmat în laborator de infectare cu un virus gripal A(H5N2)", a precizat organizația ONU într-un buletin epidemiologic, la care face referire sursa.

Tulpina H5N2 este diferită de cea (H5N1) legată de actuala epidemie din rândul vacilor din Statele Unite, pentru care au fost raportate trei cazuri umane.

Bărbatul, în vârstă de 59 de ani, a murit în 24 aprilie într-un institut specializat din capitala mexicană, la câteva ore după ce a fost internat în spital, a precizat sursa citată. Ministerul mexican al Sănătății a precizat că pacientul era de sex masculin. Pacientul prezentase febră, dificultăți de respirație, diaree, greață și stare generală de rău la 17 aprilie, potrivit OMS, care a fost notificată cu privire la acest caz în 23 mai. Persoana nu avusese "niciun contact cunoscut" cu păsări de curte sau alte animale, dar suferea deja de multiple probleme de sănătate, a subliniat OMS.

În acest stadiu, nu au fost raportate alte cazuri de H5N2 la om și "nu există niciun risc pentru populație", a subliniat Ministerul Sănătății. OMS a apreciat acest risc ca fiind "scăzut".

Acest deces survine după ce, în martie, au fost descoperite cazuri de H5N2 la păsări de fermă în statul Michoacan, care se învecinează cu statul mexican în care locuia victima. Alte cazuri de H5N2 au fost identificate în cursul aceleiași luni la păsări de curte din Texcoco, în statul Mexic, iar în aprilie în Temascalapa, în același stat. În acest stadiu, "nu a fost posibil să se stabilească dacă acest prim caz la om are legătură cu focarul recent de la păsările de curte", a precizat OMS. Aceasta este "prima infecție cu virusul aviar H5 la o persoană semnalată în Mexic", a precizat aceasta.

Considerat mai puțin patogen decât H5N1, virusul H5N2 a fost semnalat în ultimii ani în efectivele de păsări de curte din diferite țări din întreaga lume. Nu a fost documentată încă nicio transmitere la om. În ceea ce privește virusul H5N1, în prezent nu există dovezi de transmitere de la om la om, însă în aprilie OMS și-a exprimat "îngrijorarea enormă" cu privire la răspândirea acestei tulpini.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:5,14 m/s
Thu
23
Fri
22
Sat
25
Sun
28
Mon
29
Arhivă Radio Chișinău