Primul Centru unificat de prestare servicii publice a fost inaugurat la Lozova, Strășeni

  • 21 Decembrie 2021 13:33
Primul Centru unificat de prestare servicii publice a fost inaugurat la Lozova, Strășeni

Primul Centru unificat de prestare servicii publice (CUPS) a fost inaugurat astăzi în satul Lozova, raionul Strășeni. Acesta face parte dintr-un proiect-pilot care va oferi o gamă largă de servicii publice electronice, accesibile acum cetățenilor moldoveni din diasporă și oamenilor de la sate, pentru care distanța este un impediment în solicitarea unui serviciu public, transmite MOLDPRES.

“Inaugurarea acestui centru unificat este o premieră pentru țara noastră, care înseamnă că nu lăsăm pe nimeni în urma procesului de digitalizare. Or, chiar și oamenii care nu dispun de un calculator sau telefon vor putea beneficia de toate serviciile publice în formă electronică, fiind ghidați de un specialist în cadrul primăriei localității. Unul dintre obiectivele Guvernului este să optimizăm toate serviciile publice, să le facem cât mai accesibile, inclusiv ca preț. Toate aceste planuri sunt pe agenda guvernării, iar acest centru este un prim pas în implementarea unui program de proporții”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavrilița la ceremonia de inaugurare a CUPS de la Lozova, scrie sursa citată.

La rândul său, vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, a menționat că Centrele unificate de prestare servicii publice constituie o etapă importantă în procesul de modernizare și dezvoltare a țării. “Acest centru va simplifica o serie de servicii publice, iar cetățenii vor fi conectați cu autoritățile statului atunci când vor avea nevoie. Am ales pentru primul CUPS satul Lozova pentru că am găsit aici deschiderea autorităților locale pentru reforme. Aduc felicitări lozovenilor pentru că doresc schimbări, că doresc să se dezvolte, iar asta înseamnă că lansăm o premieră care ne va permite să învățăm unii de la alții”, a subliniat oficialul.

Prin deschiderea CUPS, în cadrul proiectului-pilot și, ulterior, prin extinderea acestora la nivel național, se urmărește simplificarea procesului de obținere a serviciilor publice de calitate de către cetățenii din mediul rural și din diasporă, diversificarea canalelor de prestare a serviciilor publice, îmbunătățirea experienței beneficiarilor de servicii, dezvoltarea instrumentelor de interacțiune și cooperare între prestatorii de servicii publice, apropierea Guvernului de oameni și sporirea încrederii cetățenilor în modernizarea serviciilor publice. 

Proiectul va fi implementat pe etape. La prima etapă, pe parcursul anului 2022, în țară și peste hotare, în total, vor fi inaugurate 26 de centre. Ulterior, în anul 2023, încă 60 de localități din țară vor beneficia de proiectul CUPS. Specialiștii CUPS, care au fost selectați și instruiți pentru pilotare, vor activa în 17 primării din localități rurale și în nouă misiuni diplomatice și oficii consulare ale Republicii Moldova peste hotare.  

Specialistul CUPS, în persoana unui angajat al primăriei locale, va avea misiunea de a informa populația și de a ajuta cetățenii de la sate să acceseze serviciile de care au nevoie în format electronic (serviciile cadastrale, de stare civilă, acte permisive, alocații, indemnizații, autorizații pentru construcție etc.), va oferi suport informațional și practic cum să depună solicitări pentru servicii (cereri), să completeze formulare de înregistrare online și vor ajuta, totodată, la recepționarea rezultatului prestării.  

Conform aceluiași principiu, cetățenii moldoveni aflați peste hotare se vor putea adresa la cel mai apropiat consulat al Republicii Moldova, pentru a obține o gamă largă de servicii de la autoritățile statului R. Moldova, fiind ajutați de angajații Oficiului Consular de la formularea cererii, până la obținerea rezultatului. 

Demararea procesului de pilotare va include, la primă etapă, o serie de servicii publice prestate de către Agenția Servicii Publice și Casa Națională de Asigurări Sociale, cu posibilitatea includerii ulterioare și a serviciilor publice prestate de alte autorități guvernamentale.

Proiectul CUPS a fost elaborat de Cancelaria de Stat cu suportul Agenției de Guvernare Electronică, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, cu susținerea Grupului Banca Mondială în Moldova.  Programul se înscrie în contextul implementării agendei de digitalizare, ținând cont de prioritățile strategice prevăzute în Programul de activitate și Planul de acțiuni ale Guvernului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,2 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
21
Mon
19
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău