Primul caz de COVID-19 și gripă, detectate simultan la aceeași persoană

  • 12 Octombrie 2020 21:00
Primul caz de COVID-19 și gripă, detectate simultan la aceeași persoană

Primul caz de COVID-19 și gripă, detectate simultan la aceeași persoană, a fost confirmat în Mexic, fapt care începe să îngrijoreze comunitatea medicală deoarece convergența celor două boli ar putea pune o și mai mare presiune asupra sistemului sanitar din această țară, relatează luni EFE, potrivit Agerpres.

"Mai mult decât convergența celor două boli la aceeași persoană, un lucru mai puțin obișnuit, trebuie să ne preocupe juxtapunerea epidemiei cu sezonul de gripă, fapt ce ar putea duce la o saturație a spitalelor", a scris luni pe Twitter, Alejandro Macias, responsabil cu gestionarea epidemiei de gripă din 2009.

Duminică, guvernul mexican a confirmat prima infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 și cu gripa sezonieră la aceeași persoană, potrivit lui Jose Luis Alomia, director general de epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătății.

"A fost raportat în Mexic primul caz privind prezența simultană a celor două virusuri, atât a virusului SARS-CoV-2, agentul patogen care provoacă boala COVID-19, precum și a virusului AH1N1, care declanșează gripa", a precizat el.

Cazul a fost detectat la o femeie de 54 de ani cu antecedente de obezitate, suferind de o boală autoimună și care a avut cancer și o afecțiune pulmonară cronică.

El a precizat că pacienta a fost spitalizată și că evoluția ei este bună. Responsabilul medical a explicat că pacienta a început să prezinte simptome la sfârșitul lunii septembrie, fapt ce a determinat spitalizarea ei la Institutul Național de Științe Medicale și Nutriție Salvador Zubirán.

După mai multe săptămâni de spitalizare, femeia a fost externată pentru perioada 5-6 octombrie, dar a fost din nou internată după ce a prezentat febră ridicată. La cea de-a doua spitalizare i-a fost detectat și virusul gripal AH1N1.

Într-un interviu acordat EFE, medicul Macias avertizase săptămâna trecută despre pericolul ca cele două boli să acționeze simultan și care va genera "o presiune spitalicească extraordinară". Nimeni nu este pregătit de o "epidemie sinergică", a spus el referitor la convergența a două epidemii sau focare de boală în rândul populației.

Până duminică, Mexicul a înregistrat în total 83.781 de decese și 817.503 cazuri de COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău