Primul bilanț oficial după explozia care a ras cartiere întregi în Guineea Ecuatorială: Cel puțin 98 de morți și 615 răniți

  • 09 Martie 2021 08:55
Primul bilanț oficial după explozia care a ras cartiere întregi în Guineea Ecuatorială: Cel puțin 98 de morți și 615 răniți

Zeci de morți, dar și supraviețuitori, au fost scoși luni de sub dărâmături, la o zi după ce patru explozii accidentale au devastat o tabără militară și cartierele din împrejurimi în orașul Bata din Guineea Ecuatorială. Numărul provizoriu al victimelor este de 98 de morți și 615 răniți, transmite Agerpres.

Trei copii în vârstă de 3, respectiv 4 ani, au fost scoși în viață de sub ruine și transportați la spital, potrivit TVGE, televiziune de stat aflată în subordinea ministerului informației.

Președintele Teodoro Obiang Nguema (78 de ani), care conduce cu o mână de fier această țară de mici dimensiuni din Africa Centrală de aproape 42 de ani, i-a acuzat pe fermierii din apropierea taberei că au scăpat de sub control arderile miriștilor, dar a criticat și neglijența militarilor însărcinați cu supravegherea arsenalului din tabăra militară Nkoa Ntoma din Bata, capitala economică a țării.

Exploziile foarte puternice, care au avut loc la intervale destul de lungi în cursul după-amiezii, au devastat literalmente clădirile taberei în care se aflau militari din forțele speciale și jandarmi, precum și familiile acestora. Totodată, exploziile au distrus, iar în unele cazuri au ras, nenumărate case din cartierele aflate în apropiere.

În noaptea de duminică spre luni clădirile au continuat să ardă și încă se mai puteau auzi, din când în când, detonări de intensitate slabă.

Bilanțul victimelor a fost anunțat luni seara, pe Twitter, de vicepreședintele responsabil cu apărarea și securitatea, Teodoro Nguema Obiang Mangue, fiul președintelui țării.

„Orașul Bata a fost victima unui accident cauzat de neglijența unității responsabile cu paza depozitelor de dinamită, explozivi și muniții care au luat foc ca urmare a arderilor de pe câmpuri de către fermieri, care în cele din urmă au provocat detonarea în lanț a acestor depozite”, a detaliat într-un comunicat de presă șeful statului.

Orașul Bata are aproximativ 800.000 de locuitori, iar populației acestui mic stat bogat în petrol și gaze, dar unde marea majoritate trăiește sub pragul sărăciei, este de aproximativ 1,4 milioane de locuitori.

Președintele Obiang a ordonat o anchetă și „a făcut apel la comunitatea internațională pentru a sprijini Guineea Ecuatorială”.

Guineea Ecuatorială este una dintre cele mai închise țări din Africa și chiar din lume. Regimul lui Teodoro Obiang Nguema este acuzat în mod regulat de încălcări ale drepturilor omului de către adversari, dar și de către organizații internaționale.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău