Primul Barometru privind climatul de afaceri din Rep. Moldova: Climatul de afaceri și politica statului în afaceri percepute mai degrabă negativ de comunitatea de business

  • 08 Februarie 2023 13:50
Primul Barometru privind climatul de afaceri din Rep. Moldova: Climatul de afaceri și politica statului în afaceri percepute mai degrabă negativ de comunitatea de business

Climatul de afaceri este perceput ca fiind mai degrabă negativ în Rep. Moldova, de către comunitatea de business de pe ambele maluri ale Nistrului. Întreprinzătorii au o percepție mai degrabă negativă și vis a vis de politica statului în afaceri, în special companiile din domeniul construcțiilor, potrivit primului Barometru privind climatul de afaceri din perspectiva comunității de business, prezentat astăzi, 8 februarie, la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

În același timp creșterea prețurilor reprezintă una din cele mai mari dificultăți pentru o mare parte dintre companii. Studiul, realizat pe un număr de peste 450  de întreprinderi, cu capital autohton dar și străin, a fost finanțat de Uniunea Europeană cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova și Asociației Investitorilor Români din Rep. Moldova. 

Barometrul arată că percepția comunității de afaceri despre climatul de afaceri din Rep. Moldova este ușor negativ. Nivelul de investiții a scăzut la mai multe companii, în la cele micro și mari cu activitate în domeniul serviciilor și agriculturii. Mai puțin afectate au fost companiile din domeniul construcțiilor. La nivel general nu s-a constatat o scădere mare a profitului cu excepția firmelor din domeniul agricol unde se înregistrează un ușor indicator negativ, potrivit directorului companiei de cercetări și analize, iData, Mihai Bologan. El s-a referit și la datele privind principalele dificultăți care afectează activitatea companiilor.

Barometrul reprezintă un instrument important de a măsura evoluțiile în timp în domeniul afacerilor în Rep. Moldova dar și percepția oamenilor de afaceri cu privire la situația economică din țară, a menționat Ambasadorul Franței la Chișinău, Graham Paul. El s-a referit la importanța dezvoltării cadrului legislativ care să ofere siguranță investitorilor din Rep. Moldova.

„Recent, m-am întâlnit cu noul ministru al Economiei, Dumitru Alaiba și el mi-a dat asigurări că dezvoltarea economică și a sectorului privat reprezintă o prioritate. Evident, lucrurile sunt mult mai complicate, obstacolele sunt numeroase. Este nevoie de realizarea unui cadrul legislativ care să permită unei întreprinderi să se dezvolte și să activeze în siguranță într-o țară ca Rep. Moldova. Investitorii au nevoie de previzibilitate”, a menționat Ambasadorul Franței la Chișinău, Paul Graham.

La importanța acestui prim exercițiu de măsurare a percepției mediului de afaceri din Rep. Moldova s-a referit și Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu:

„Îmi doresc să fie un proiect de succes care să continue cât mai mult posibil și un proiect în care să se implice cât mai multe companii. E un instrument deschis în care fiecare imput din partea fiecărei companii contribuie la consolidarea acestui Barometru a cărui prim rol este să ofere o imagine cât mai clară și mai realistă a climatului investițional de pe tot teritoriul Rep. Moldova, ceea ce înseamnă noi posibilități și oportunități pentru companiile care doresc să activeze aici ”, spune  Cristian-Leon Țurcanu.

Barometrul de afaceri a fost calculat în urma unui sondaj efectuat în luna decembrie anul trecut în rândul companiilor din Rep. Moldova pe un eșantion de 456 de firme dintre care 56 din stânga Nistrului. Inițiatorii proiectului își propun includerea în acest studiu a peste trei mii de companii în etapele următoare ale proiectului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău