Primul autovehicul electric 100% românesc va costa 5.000 euro (FOTO)

  • 03 Octombrie 2016 20:19
Primul autovehicul electric 100% românesc va costa 5.000 euro (FOTO)

Macheta unui autovehicul electric low-cost, produs si conceput în România, a fost dezvăluită joi, 29 septembrie, la Cluj-Napoca, transmite MEDIAFAX.

În timp ce prima zi dedicata presei la Salonul Auto de la Paris se incheie, o premiera mondiala mica a avut loc, iata, la Cluj. Ceea ce vedeti in imagini este macheta unui vehicul care ar urma sa se numeasca Go4two si sa coste circa 5.000 euro. Initiatorii proiectului spera sa fabrice aceasta masina in uzinele Dacia din Pitești.

Dezvaluirea a avut loc in cadrul festivalului de arte digitale Clujotronic, organizat de Institutul Francez si Centrul Cultural German.

„Am lansat in premiera mondiala macheta primei masini electrice low-cost, produsa si conceputa in Romania si care a fost complet dezvoltata aici. Tot aici in tara vrem sa o producem. Macheta este din fibra de carbon si cantareste 150 de kilograme, am incercat sa fie cat mai usoara. Masina va avea trei roti si va fi propulsata de un motor electric, iar incarcarea se face cu baterii litiu-ion. Vom avea doua versiuni ale masinii, prima care va avea o viteza maxima de 45 km/h si sa fie folosita doar in oras, si cealalta care va atinge 80 km/h”, a declarat Stefan Breban, de la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN), membru al echipei care a dezvoltat proiectul masinii.

Potrivit acestuia, incarcarea bateriei va dura intre 15 minute si trei ore.

Planurile se arata ambitioase.

„Vehiculul este gandit astfel incat sa asigure deplasarea din punctul A in punctul B. Costul unei astfel de masini este de circa 5.000 de euro. Chiar daca este o masina ieftina, ne-am gandit si la masurile de siguranta. Speram sa avem prototipul 1 al masinii functional pana la sfarsitul anului”, a spus Breban.

Henri Jonckheere, directorul belgian al unei firme de IT din Cluj-Napoca, initiatorul proiectului, a declarat, la randul sau, ca totul este produs in Romania, de la design, la caroserie, la baterii si motor.

„Este o masina pentru doua persoane care va putea fi parcata si perpendicular, va avea o autonomie de 100 de kilometri, iar cu o baterie suplimentara autonomia va creste la 200 de kilometri. Vom construi, la inceput, 10 prototipuri pentru omologare si credem ca in primavara anului viitor vom putea incepe productia de serie la Pitesti, la fabrica Dacia, care are tehnologia necesara de productie. Masina se numeste Go4two si speram sa primim primele comenzi din Cluj-Napoca”, a spus Jonckheere.

Acesta a adaugat ca proiectul masinii este dezvoltat de compania sa in colaborare cu UTCN si a fost initiat in urma cu trei ani.

Prezent la lansarea machetei, primarul Emil Boc a declarat ca municipalitatea va sprijini masinile electrice prin diverse masuri.

„Avem in vedere ca benzile dedicate transportului in comun sa poata fi folosite si de masinile electrice pentru a incuraja transportul ecologic in oras. De asemenea, vom crea statii de alimentare cu prize pentru incarcarea bateriilor acestor masini”, a afirmat Boc, care a adaugat ca este tentat sa isi cumpere viitoarea masina electrica suta la suta romaneasca.

Nu este prima data cand ipoteza unei masini de 5.000 euro apare in peisaj. Si Renault a promis ca va lansa o masina de 5.000 euro sub sigla Dacia, iar acea masina a fost Logan. E drept, costa 5.700 euro cu TVA in cea mai accesibila versiune de echipare, dar pretul fara TVA era chiar mai mic fata de ce a anuntat Renault (4.789 euro).

Un vehicul electric low cost pentru transport persoane, dar nu „masina”, ci incadrat legal la „cvadriciclu”, este Renault Twizy, care porneste de la 6.780 euro cu TVA, fara baterie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău