Primul alpinist nevăzător chinez a cucerit vârful Everest

  • 30 Mai 2021 12:20
Primul alpinist nevăzător chinez a cucerit vârful Everest

Alpinistul chinez Zhang Hong, în vârstă de 46 de ani, a devenit primul nevăzător din Asia și a treia persoană fără vedere din lume care a reușit să escaladeze vârful Everest, transmite duminică Reuters.

Zhang Hong a escaladat cel mai înalt vârf al lumii dinspre partea nepaleză.

"Nu contează dacă ai un handicap sau ești normal, dacă ți-ai pierdut vederea sau dacă nu ai mâini sau picioare. Nu contează atât timp cât ai o minte puternică", a declarat Zhang pentru Reuters.

Alpinistul nevăzător a reușit să cucerească vârful de 8.849 de metri în data de 24 mai, însoțit de trei ghizi, și a revenit joi la tabăra principală, de la baza muntelui.

Originar din orașul Chongqing, în sud-vestul Chinei, Zhang și-a pierdut vederea la vârsta de 21 de ani, din cauza glaucomului. El a fost inspirat de reușita lui Erik Weihenmayer, un alipnist american nevăzător care a escaladat Everestul în 2001 și a început să se pregătească pentru ascensiune sub îndrumarea prietenului său ghid montan Qiang Zi.

Nepalul a redeschis accesul pentru alpiniștii străini pe muntele Everest în luna aprilie, după ce a fost restricționat în cursul anului trecut din cauza pandemiei de COVID-19.

"Am fost destul de speriat pentru că nu pot vedea pe unde calc și din această cauză nu-mi pot găsi mereu echilibrul și uneori mai cad", povestește Zhang. "Dar am continuat să mă gândesc că, în pofida faptului că-mi este greu, trebuie să înfrunt aceste dificultăți pentru că ele sunt parte din cățărare. Sunt dificultăți și primejdii care trebuie depășite și acesta este rostul cățărării".

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău