Prim-ministrul Ucrainei și-a dat demisia

  • 17 Ianuarie 2020 10:46
Prim-ministrul Ucrainei și-a dat demisia

Premierul ucrainean, Oleksi Honcearuk, a anunțat vineri că și-a prezentat demisia după ce în spațiul public au apărut declarații ce i-au fost atribuite și în care acesta aducea critici la adresa președintelui Volodimir Zelenski, informează AFP, Reuters și Ukrinform., potrivit Agerpres.

'Am venit în funcție pentru a transpune în practică programul președintelui. El este pentru mine un model de transparență și decență', scrie Honcearuk pe pagina sa de Facebook. Cu toate acestea, 'pentru a risipi orice îndoială privind respectul nostru și încrederea față de președinte, am scris o cerere de demisie și i-am trimis-o' lui Volodimir Zelenski, 'cu dreptul de a o depune în parlament', a anunțat prim-ministrul ucrainean.

Președinția de la Kiev a confirmat vineri informația, indicând că președintele Volodimir Zelenski urmează să examineze cererea de demisie prezentată de premier.

Potrivit media ucrainene, la 15 ianuarie, pe YouTube a fost postată o înregistrare audio a unor presupuse conversații care ar fi avut loc între prim-ministrul Ucrainei, Oleksi Honcearuk, ministrul de finanțe Oksana Markarova, șeful Băncii Naționale a Ucrainei, Iakov Smoli, și adjuncta acestuia, Iekaterina Rojkova.

Evocând aceste declarații a căror difuzare a provocat o criză politică în Ucraina, Oleksi Honcearuk scrie că înregistrarea audio compromițătoare reprezintă o 'manipulare' - un montaj din fragmente ale unor înregistrări făcute în cursul unor ședințe de guvern -, iar 'conținutul său creează artificial ideea că eu și echipa mea nu-l respectăm pe președinte', pe care l-a descris ca fiind 'un om în care ucrainenii au o încredere fără precedent'.

'Acest lucru nu este adevărat', a adăugat el, 'am venit în acest post pentru a aplica programul președintelui', insistă premierul demisionar.

Honcearuk a spus că Zelenski 'are tot dreptul de a evalua eficiența fiecărui membru al echipei sale, responsabilă pentru promovarea schimbărilor de care are nevoie țara'.

Unele media de la Kiev au acreditat ipoteza că ar fi vorba de interceptări făcute ilegal în timpul unei întâlniri de lucru cu miniștri și responsabili ai Băncii Centrale. În înregistrările făcute publice, o voce asemănătoare cu cea a premierului spune că el este 'profan' în probleme economice și totodată îl acuză pe președintele Zelenski de incompetență.

Potrivit media ucrainene, participanții discută despre cum să-i explice deciziile lor economice președintelui Zelenski, fost actor de comedie, un novice în politică, care a câștigat alegerile prezidențiale în aprilie.

Conform înregistrării, Oleksi Honcearuk spune că aceste explicații trebuie să fie simple, întrucât 'Zelenski are o înțelegere cu adevărat primitivă a economiei'.

După apariția acestor înregistrări în spațiul public, mai mulți deputați au cerut demisia lui Honcearuk, care s-a disociat de acestea, afirmând că își va continua activitatea.

Jurnalistul ucrainean Iuri Butusov minimalizează actualul scandal declanșat la Kiev, apreciind că este vorba de manevre politice pentru a băga zâzanie între președinte și premier.

'În înregistrări nu există nimic imoral sau ilegal. Doar stupiditate, un lucru pe care autoritățile noastre nu îl condamnă', a reacționat el pe pagina sa de Facebook.

Nu este clar dacă Honcearuk (35 de ani, avocat de profesie) - șef al guvernului din luna august - chiar va părăsi funcția, întrucât demisia sa ar trebui aprobată de Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău